O nouă ediție a evenimentului „Noaptea filosofiei”, la Timișoara. Vezi programul complet

O nouă ediție a evenimentului „Noaptea filosofiei”, la Timișoara. Vezi programul complet

0
DISTRIBUIȚI

„Noaptea filosofiei”, un eveniment cultural pus la cale de Institutul Francez din România, va fi organizat pentru a treia oară la Timișoara în anul în care orașul este capitală europeană a culturii, și totodată va avea loc prima ediție a unui parcurs filosofic la București.

La Timișoara, evenimentul se va desfășura în 26 mai, va începe la Institutul Francez și va continua la librăria „La Două Bufnițe”, la noul sediu al House of European Institutes de la bastionul Theresia și la sinagoga din Cetate.

Tema din acest an este „Omul de mâine” iar întrebarea la care vor încerca să răspundă participanții este cum va arăta acesta, în cadrul unei dezbateri publice, după modelul agorei grecești. „Provocarea principală a acestei ediții a fost aceea de a alege acele subiecte relevante totodată pentru comunitatea filosofică, cât și pentru publicul cultural în sens larg, care să acopere un orizont variat de domenii, de la etică la filosofia artei, de la practica filosofică la filosofia războiului.


Care sunt provocările pe care inteligența artificială și tehnologiile emergente le vor avea asupra noastră ca indivizi, dar și ca societate? Cum va arăta arta de mâine, făcută cu ajutorul inteligenței artificiale? Cum mai putem fi autentici în societatea digitală a zilelor noastre?” sunt câteva din subiectele care vor fi dezbătute, după cum dezvăluie Cornel Moraru, unul din curatorii Nopții Filosofiei, iar un al doilea curator, Raphael Zagury-Orly, crede că o astfel de întâlnire „va permite publicului românesc să asiste la discuții intelectuale și filosofice aprofundate care le vor ascuți sensibilitatea filosofică, socială, politică și estetică (…)”. Tematicile abordate sunt diverse, de la etică la politică și religie, de la artă la inteligență artificială și realitate virtuală, atingând problemele acute ale societății de azi, precum filosofia literaturii, statutul democrației în societatea contemporană, filosofia ca ficțiune despre adevăr, provocările ecofeminismului, zoopoetică, catastrofe nucleare. Printre invitați se numără Barbara Stiegler, Christophe Pebarthe, Anne Simon, Fabienne Brugère, Eric Prem, Theofanis Tasis, Aurélien Bellanger, Elise Domenach, Dragan Prole, Daniel Nica, Radu Uszkai, Mihail Cernea, Adriana Babeți, Marcel Tolcea, Claudiu Mesaroș, Grigore Vida, Octavian Repolschi, Adrian Briciu, Armand Voinov, Alin Gavreliuc, Florin Lobonț, Ionuț Mladin, Anca Tiurean, Camil Mihăescu.

Programul complet al Nopții Filosofiei, care are loc pe 26 mai la Timișoara, poate fi consultat pe institutfrancais.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.