Evenimente dedicate reprezentării artei vizuale moderne ucrainene, la Timișoara

Evenimente dedicate reprezentării artei vizuale moderne ucrainene, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

În perioada 15 iunie – 12 iulie, Timișoara va găzdui o serie de evenimente dedicate reprezentării artei vizuale moderne ucrainene în cadrul proiectului NOMAD BSAF, care se înscrie în activitățile culturale și educaționale ale Festivalului Internațional Black Sea Arts Festival (BSAF).

Evenimentele planificate vor avea loc la Faber și Casa Tineretului (FITT). Spațiul informațional modern este plin de narațiuni care răspândesc ură, modelează comportamentul agresiv, țin oamenii într-un stres constant și pun la îndoială valorile europene și universale. Viața umană și libertatea de exprimare trebuie să fie întotdeauna pe primul loc. Artiștii înșiși sunt ghizi și mediatori. Ei simt schimbările mai acut, le transformă în opere de artă și transmit mesajele lor publicului larg. Artiștii ucraineni se află încă de anul trecut în epicentrul evenimentelor. Și, datorită atenției globale concentrate asupra războiului din Ucraina, vocea artiștilor ucraineni sună mai tare ca niciodată. De aceea, în cadrului acestui proiect, participă artiști ucraineni recunoscuți cu care echipa Black Sea Arts Festival a colaborat deja în trecut (Lilia Lyutko, Alexander Krolikowski și Lena Pogrebnaya), dar și artiști care au participat în trecut la proiecte internaționale în Armenia, Georgia, Turcia, România și Grecia (Volodymyr și Tetiana Bakhtov, Lucy Nychai, Oleksandra Pavlovska, Svitla Volka, Dmytro Dokunov, Pavel Shpylovoi, Serhiy Dyadko/Gidravlik).

În programul care se desfășoară în paralel vor fi prezentate și lucrări ale fotografilor români și caricaturi de presă internațională, care privesc înapoi la războiul din Ucraina, precum și extrase din cartea „Fichez nous la paix!” (Lasă-ne în pace!), publicată de Gallimard.


Printre aceștia se numără Bogdan Dincă, Mircea Reștea și Petruț Călinescu, care au documentat primul val de refugiați ucraineni, și ONG-ul Cartooning for peace, care a colectat caricaturi de presă, oferind o oportunitate de a privi ucrainenii și Ucraina din exterior. Proiectul este implementat cu sprijinul Black Sea Trust for Regional Cooperation, în cooperare cu ONG-urile ucrainene Congress of Culture Activists și FAINA UA, reprezentanți ai British Council și Institutul Francez.

PROGRAM

Pre-deschidere la Casa Tineretului / Str. Arieș 19, Timișoara
15 iunie, ora 18:00

Seria de evenimente se va deschide cu instalația artistei ucrainene Lilia Liutko, „God Bless You”, alături de o expoziție comună de fotografii documentare de Bogdan Dincă și Mircea Reștea și caricaturi de presă internațională.

După vernisajul expoziției de la FITT
15 iunie, ora 20:00

Toți oaspeții sunt invitați să continue conversația informală despre situația actuală în cadrul evenimentului afterparty – „Turajul de solidaritate ucrainean cu AUTOBUZUL SPECIAL”. Acest tur special cu autobuzul este realizat în semn de solidaritate cu Ucraina datorită Flight Festival, ca parte a Flight Hidden Treasures.

Vernisaj în FABER / Splaiul Peneș Curcanul 4-5, Timișoara
16 iunie, ora 18:00

Expoziția principală dedicate artei contemporane ucrainene aduce lucrări ale artiștilor Alexander Krolikowski, Lena Pogrebnaya, Vladimir și Tetiana Bakhtov, Lucy Nychai, Olexandra Pavlovska, Svitla Volka, Dmytro Dokunov, Pavlo Shpylovyi și Serhii Diadko / Gidravlik.

INCENDIU în FABER / Splaiul Peneș Curcanul 4-5, Timișoara
17 iunie, 21:00

După o discuție cu câțiva dintre artiștii care fac parte din proiect: Lilia Liutko, Svitla Volka, Lucy Nychai și Olexandra Pavlovska, participții vor crea un spectacol de foc, propus de Vladimir și Tetiana Bakhtov.

DOC FILM-uri în Casa Tineretului / Str. Arieș 19, Timișoara
12 iulie, ora 18:00

Ambele expoziții se vor încheia cu o proiecție de scurtmetraje documentare despre unii dintre participanții la proiect. Proiecția va fi urmată de dezbateri despre participarea voluntarilor la salvarea artei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.