Performanțe remarcabile pentru elevii români la Olimpiada Europeană de fizică. Un timișorean,...

Performanțe remarcabile pentru elevii români la Olimpiada Europeană de fizică. Un timișorean, printre cei mai buni (foto)

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1003838176">
Echipa României

Olimpiada Europeană de fizică, desfășurată zilele trecute în orașul german Hanovra, o competiție la care au participat 176 de elevi și 72 de profesori din 28 de țări europene și din zece țări invitate din afara continentului, a adus o nouă recunoaștere echipei României, care s-a prezentat cu patru din cei cinci elevi care s-au clasat pe al doilea loc din lume la olimpiada de anul trecut, organizată online de Elveția. Din echipă a făcut parte timișoreanul Vlad Oros și patru elevi ai Liceului Internațional de Informatică București, pregătiți de prof. Rodica Ionescu și dr. Delia Davidescu iar la Hanovra, lotul a fost însoțit de conf. univ. dr. Sebastian Dumitru Popescu de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Cea mai bună performanță a avut-o Vlad Oros, elev în clasa a XII-a la Liceul „Grigore Moisil” Timișoara, a cărui extraordinară ambiție și muncă neobosită și-au dovedit din nou eficiența. El a fost răsplătit cu nu mai puțin de trei distincții: Locul I absolut, fără rival, Premiul Special pentru cea mai bună lucrare teoretică și o medalie de aur. Alte două premii speciale au fost acordate pentru cea mai bună rezolvare a a două probleme experimentale, dintre care cel acordat pentru a doua problemă,  dar și o medalie de aur, i-au revenit lui Andrei-Darius Dragomir, al treilea premiu special fiind câștigat de un competitor din Singapore. Alexandru Momoiu a primit și el o medalie de aur, iar Răzvan Gabriel Marcu și Mihnea Butiurca au dobândit medalii de argint. Aceeași echipă va participa, luna viitoare, și la olimpiada internațională de fizică de la Tokyo.

„La olimpiada de la Hanovra, echipa României n-a avut concurenți. Dintre țările clasate între primele zece din lume într-un clasament general, a participat doar România, care ocupă locul al șaselea, și Ungaria, ocupantă a locului nouă. Echipa României este însă una foarte bună și sper că va obține un rezultat bun și la Tokyo”, a spus fiz. dr. Sandu Golcea, profesor la Colegiul „C.D. Loga” din Timișoara și președintele comisiei de premiere a Federației Mondiale a Competițiilor de Fizică, care, în cadrul programului oficial, a înmânat premiul federației pentru anul 2020 lui Hans Jordens din Olanda, pentru contribuția adusă la evoluția competițiilor de fizică în lunga perioadă în care a fost președintele Olimpiadei Internaționale de Fizică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.