p>

Lideri și delegați din peste 60 de țări sunt așteptați miercuri și joi la Londra pentru o conferință privind reconstrucția Ucrainei, eveniment care încearcă să mobilizeze guvernele, companiile și marile instituții financiare. În timp ce nevoile imediate sunt estimate la 14 miliarde de dolari, redresarea mai globală a economiei țării va costa peste 400 de miliarde de dolari, potrivit unui studiu recent al Băncii Mondiale, ONU, UE și guvernului ucrainean.
Ţările Uniunii Europene vor antrena 30.000 de soldaţi ucraineni în 2023, a anunţat marţi Ministerul ucrainean al Apărării, într-un moment în care armata sa a lansat o contraofensivă pentru eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia, potrivit AFP.
„În 2023, în cadrul Misiunii de asistenţă militară a UE pentru Ucraina se prevede instruirea a 30.000 de militari ai forţelor armate ucrainene, între care soldaţi din forţele de apărare teritorială”, indică ministerul într-un comunicat pe contul său de Telegram.
„Obiectivul strategic este de a consolida capacităţile forţelor armate ucrainene pentru desfăşurarea eficientă a operaţiunilor, protejării suveranităţii şi restabilirii integrităţii teritoriale a Ucrainei, precum şi protejării civililor”, se afirmă în comunicat.
Acest anunţ survine în aceeaşi zi cu solicitarea Comisiei Europene adresată statelor membre ale UE de a suplimenta cu 50 miliarde de euro la bugetul Celor 27 pentru a ajuta Ucraina până în 2027.
„Suntem într-o lume complet diferită de cea din 2020, când bugetul multianual al UE a fost negociat”, a justificat marţi preşedinta executivului european, Ursula von der Leyen, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.
UPDATE Secretarul de stat Antony Blinken a anunțat miercuri un nou ajutor economic din partea SUA în valoare de 1,3 miliarde de dolari pentru Ucraina și a promis că Rusia va plăti în cele din urmă financiar pentru invazie.
„În timp ce Rusia continuă să distrugă, noi suntem aici pentru a ajuta Ucraina să reconstruiască – să reconstruiască vieți, țara, viitorul”, a declarat Blinken la Londra.
„Să fim clari – Rusia provoacă distrugerea Ucrainei, iar Rusia va suporta în cele din urmă costul reconstrucției Ucrainei”, a spus el în aplauze, reluând remarci ale liderilor Marii Britanii și Uniunii Europene, relatează AFP.
Noua finanțare – care provine din banii deja aprobați de Congresul american – se adaugă la cele 63 de miliarde de dolari oferite de Statele Unite Ucrainei de la invadarea de către Rusia în februarie 2022.
Aproximativ 40 de miliarde de dolari din această asistență a venit sub formă de arme și alte tipuri de sprijin pentru securitate.
Din noul ajutor, aproximativ 657 de milioane de dolari vor merge la modernizarea liniilor de cale ferată, a porturilor, a punctelor de trecere a frontierei și a altor infrastructuri din Ucraina pentru a ajuta țara să extindă comerțul cu Europa, a declarat Blinken.
Alte 520 de milioane de dolari vor ajuta Ucraina să își revizuiască rețeaua energetică, mare parte din ea distrusă de atacurile rusești, inclusiv prin reforme de piață, a precizat Blinken.
Din restul ajutorului, 100 de milioane de dolari vor sprijini modernizarea serviciilor vamale ucrainene, inclusiv prin trecerea la tehnologia digitală pentru a îmbunătăți transparența în comerț.
Blinken a precizat că Washingtonul va fi cu ochii pe corupție – care ar putea slăbi sprijinul Congresului pentru a ajuta Ucraina – și a cerut parlamentului ucrainean să aprobe o lege împotriva monopolurilor.
Blinken a declarat că Statele Unite vor extinde asistența pentru a susține organismele anticorupție și societatea civilă, precum și mass-media liberă.
Astfel de instituții sunt „cruciale pentru a asigura că resursele fără precedent pe care noi toți le oferim sunt gestionate în mod responsabil”.