Protest al magistraților, nemulțumiți de reforma pensiilor. Activitatea instanțelor a fost întreruptă

Protest al magistraților, nemulțumiți de reforma pensiilor. Activitatea instanțelor a fost întreruptă

0
DISTRIBUIȚI

curtea de apel timisoara

Nemulțumiți de preconizatele modificări privind pensiile speciale, sute de judecători și procurori de la mai multe instanțe și parchete din țară au anunțat pentru astăzi proteste prin suspendarea activității.

Cele mai multe instanțe au adoptat ca măsură de protest amânarea pe termen nelimitat a soluţionării cauzelor aflate pe rol, începând cu data de 21 iunie 2023, cu excepția cauzelor urgente.

Noul ministru al Justiției, Alina Gorghiu, a reacționat spunând că „respectă dreptul magistraților la liberă exprimare, dar pornește de la premisa că dialogul este soluția rezolvării oricărei probleme a sistemului judiciar, nu protestul”.

Gorghiu mai spune că „societatea românească așteaptă această reformă a pensiilor de serviciu”.

„Principiul conform căruia nicio pensie nu poate să depășească salariul este unul moral.


Societatea românească așteaptă această reformă a pensiilor de serviciu. Proiectul privind pensiile de serviciu reprezintă un jalon din cadrul PNRR, a cărui atingere intră în responsabilitatea Ministerului Muncii, ca minister de linie. Prin urmare, analiza de oportunitate, armonizarea prevederilor proiectului pentru toate categoriile profesionale, consultările cu reprezentanții profesiilor vizate (inclusiv cele din domeniul justiției) sunt pași prealabili parcurși de Ministerul Muncii în vederea obținerii unei soluții agregate și materializate în proiectul de lege menționat. Ministerul Justiției subliniază necesitatea identificării unor soluții de echilibru între imperativul respectării angajamentelor de reformă asumate de statul român, inclusiv în sectorul pensiilor, și cel al asigurării funcționalității și eficienței sistemului judiciar, a calității actului de justiție privit ca serviciu public. MJ își reafirmă deschiderea către colaborare și dialog constructiv cu CSM pe orice temă privind sistemului judiciar”, a declarat Alina Gorghiu, citată într-un comunicat de presă transmis marți de Ministerul Justiției.

Săptămâna trecută, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a scris Comisiei Europene despre „îngrijorarea” legată de proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale, spunând că „este imperativ să se regândească metoda etapizată propusă prin stabilirea unor intervale raționale de aplicare a noilor dispoziții”, astfel încât creșterea vârstei de pensionare, cu un minimum de 12 ani, să se facă treptat, pe o perioadă mult mai lungă decât cea propusă, „fără a afecta speranța legitimă a beneficiarilor”.

Reforma pensiilor speciale este un jalon din PNRR a cărui neîndeplinire ar atrage pierderea de către România a în jur de 3 miliarde de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.