Cod portocaliu de inundații pentru două râuri din vestul țării. Recomandările autorităților

Cod portocaliu de inundații pentru două râuri din vestul țării. Recomandările autorităților

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Arhivă

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a apelor a emis o avertizare cod portocaliu care anunță posibile „scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare”.

Alerta intră în vigoare la ora 14:00 și vizează județul Hunedoara, mai exact bazinul hidrografic Mureș (până la miezul nopții) și bazinul hidrografic Crișul Alb (până sâmbătă la ora 9:00).

„Având în vedere avertizările primite, la nivelul ISU Hunedoara s-a activat Grupa Operativă, pentru a se monitoriza permanent situația din teren.


De asemenea, pentru gestionarea eficientă a potențialelor intervenții generate de fenomenele prognozate, ISU Hunedoara a dispus: prealertarea la nivelul fiecărei subunități de intervenție a unei ture de serviciu; ridicarea nivelului de operaționalizare și pregătirea tehnicii din dotare, specifică tipurilor de risc posibile în urma avertizărilor hidrometeorologice primite; înștiințarea autorităților din cadrul unităților administrativ teritoriale pentru punerea în aplicare a măsurilor proprii prevăzute de planurile în vigoare în astfel de situații de urgență, precum și alte autorități cu atribuții în domeniul situațiilor de urgență.

Pentru a fi în siguranță, autoritățile recomandă cetățenilor să respecte următoarele recomandări:

– Curățați șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei provenite din precipitații.
– În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu încercați să le traversați prin apă și nu vă apropiați de malurile acestora.
– Sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime.
– Închideți toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii.
– Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.
– Nu atingeți echipamentele electrice dacă sunteți uzi sau stați în apă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.