p>

Un proiect inedit, CineEuroConnect, care dorește să lege trecutul, prezentul și viitorul cinematografiei cu arta și diferite povești menite să-i reunească pe cinefili și nu numai, se va concretiza sub forma unei expoziții și a unui festival de film, la Timișoara. O previzualizare a acesteia va avea loc în orașul grecesc Samos și va fi apoi itinerată la Sofia și la Szolnok, orașele partener ale proiectului.
Pentru pasionații de cinematografie – consideră autorii proiectului – aceasta nu este doar o artă sau o formă de divertisment, ci o nevoie, o pasiune „pentru a împărtăși povești, pentru a explora trecutul și pentru a construi punți către viitor și unii cu ceilalți, indiferent de granițe”, după cum crede Mirona Radu, director artistic al CineEuroConnect.
Inițiatorii CineEuroConnect, directorul artistic Mirona Radu și managerul proiectului, Valentin Urziceanu, precizează că expoziția se va realiza cu ajutorul cinefililor care pot dona sau împrumuta obiecte cu semnificații speciale legate de cinematografie pentru realizarea expoziției, astfel întât aceasta să poată reflecta pasiunea colectivă pentru film. Orice fel de obiecte – de la bilete de film vechi și suveniruri prețioase, la fotografii din culise și creații inspirate din filme, care trezesc amintiri, emoții și proiecte de viitor ale cinefililor, fie că aparțin timișorenilor fie iubitorilor celei de-a șaptea arte din străinătate, vor putea contribui la materializarea acestui proiect care dorește să ofere o perspectivă europeană asupra artei cinematografice. Pe lângă expoziția care va fi amenajată la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT, o galerie virtuală a acesteia va permite prezentarea ei pe întregul glob. Termenul limită pentru oferta de obiecte este 10 septembrie, la adresa cineeuroconnect@gmail.com, mai multe detalii putând fi găsite pe site-ul oficial al proiectului. Organizatorii au vorbit deja de o promisiune primită de la un timișorean plecat în Statele Unite care va oferi spre expunere o fotografie semnată de Johnnny Weismüller, și, cu siguranță, în Timișoara, oraș în care în anii comunismului a existat un apreciat cineclub și filme pe măsură, făcute de pasionați ai filmului experimental, în mare vogă în anii ʹ70 ai secolului trecut, se vor mai găsi suficiente obiecte din recuzita cinematografică.
În paralel cu expoziția, 12 artiști selectați de un comitet din Irlanda, Polonia, Bulgaria, România și Egipt vor primi burse pentru a crea lucrări menite să reflecte impactul cinematografiei asupra societății, realizând astfel o îmbinare între cinematografie și artă și făcând legătura între comunități, culturi și istorii, vor avea loc dezbateri și vor avea loc proiecții de filme documentare și de lungmetraj.