div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-707927239">
Datele statistice legate de numărul turiștilor în România nu sunt prea încurajatoare, perioada restricțiilor impuse de pandemie afectând considerabil turismul, pe lângă alte neajunsuri din cele mai multe regiuni ale României.
Guvernul a considerat că pentru dezvoltarea turismului cu bani din PNRR e necesară înființarea a opt organizații de management a destinației, una dintre acestea fiind cea a regiunii Banat-Crișana. Aceasta cuprinde cinci județe – Sălaj, Bihor, Arad, Timiș și Caraș-Severin și își propune să identifice obiectivele turistice din această parte a țării și să le promoveze în țară și peste hotare, pentru a face această parte a României mai atractivă din punct de vedere turistic, un proiect temerar, simpla promovare fiind insuficientă pentru a stârni interesul turiștilor.
Administrația județeană arădeană este în căutarea unei formule pentru transformarea Aradului și nu numai, într-o destinație turistică, fie și pentru zilele libere de la sfârșitul săptămânii, potrivite pentru drumeții scurte, menite să aducă o schimbare în peisajul cotidian, și și-a propus mai multe proiecte ambițioase, care presupun multă muncă și investiții, dar dacă ar fi traduse în practică și susținute de condiții atractive pentru turiști, ar putea pune în valoare măcar o parte din oferta turistică a județului, a unor obiective istorice și culturale, ori a unor experiențe culinare și de divertisment.
Programul administrativ are în vedere o promovare a Aradului ca destinație turistică în euroregiune, includerea în circuitul european Via Habsburg care promovează turismul cultural istoric în regiuni care au fost legate de istoria Casei de Habsburg printr-un parteneriat al regiunilor, având în vedere că și istoria modernă a Aradului a fost în mare măsură marcată de stăpânirea Habsburgilor și a fost strâns legată de istoria Europei Centrale, moștenirea culturală a orașului fiind astfel de interes mai ales pentru turiști din Ungaria, Austria, Germania sau Serbia.
În podgoria Miniș-Măderat, aflată nu departe de oraș, a fost amenajat cu fonduri europene un „drum al vinului”, cu o lungime de aproape 25 de kilometri, în urmă cu aproape două decenii. Acesta străbate principalele așezări viticole din podgoria Aradului, unul din cele mai vechi ținuturi viticole din țară, cu vinuri renumite și așezări în care se mai păstrează importante vestigii cultural-istorice și un muzeu al viei și al vinului amenajat într-un castel din secolul al XIX-lea.
În podgorie circula și un tren care lega Aradul de podgorie pe prima cale ferată electrificată din estul Europei, inaugurată cu mai bine de un secol în urmă, pentru ca târgoveții să-și poată transporta marfa la oraș. Trenul a circulat până în a doua jumătate a secolului trecut, pe distanțe tot mai mici, până când a fost scos definitiv din circulație, cea mai mare parte a liniei, cu excepția celei care leagă Aradul de Ghioroc, fiind distrusă. A fost repus în circulație pentru scurtă vreme, după care proiectul turistic a fost abandonat. Administrația județeană promite că în cruciada pornită pentru relansarea turismului va reface „drumul vinului”, neglijat în anii din urmă, va repune în circulație tramvaiul electric numit „Săgeata Verde” pentru turiști și se va ocupa de amenajarea Muzeului Tramvaiului în incinta depoului de tramvaie din Ghioroc, cu exponate interesante din domeniul transporturilor, realizate la Arad.
În ambițiosul său plan de promovare turistică, administrația arădeană are în vedere și o rută de turism ecumenic cu mănăstirea Hodoș-Bodrog, unul din cele mai vechi așezăminte religioase care funcționează fără întrerupere de peste opt secole și un important loc de pelerinaj, basilica Maria-Radna, cu o veche istorie și cel mai mare loc de pelerinaj al catolicilor din vestul țării sau mănăstirea Bezdin, una din cele cinci mănăstiri sârbești din România, veche de 500 de ani, precum și cu numeroasele biserici de lemn dintre care multe sunt monumente istorice.
Cele mai importante cetăți medievale, castele și conace, printre care Săvârșin, Ineu, palatul Mocioni-Teleki de pe Valea Mureșului, supranumit „Micul Trianon”, Șiria, Șoimoș, Casa Bocu, se află și ele în atenția mai-marilor județului pentru a fi incluse în circuite turistice. Mai multă atenție merită și parcul natural Lunca Mureșului, cu o pădure aproape virgină în care viețuiesc peste 200 de specii de păsări, multe protejate la nivel internațional, dar și bucătăria specifică mai multor localități și tradițiile populare, care să contribuie la dezvoltarea agroturismului. Se dorește, de asemenea, promovarea cicloturismului, includerea taberelor școlare într-un circuit internațional și se preconizează investiții și în stațiunea Moneasa.