Primarul Fritz, acuzații la adresa Ministerului Culturii: „Încearcă să saboteze programul Timișoara...

Primarul Fritz, acuzații la adresa Ministerului Culturii: „Încearcă să saboteze programul Timișoara 2023” UPDATE Reacția PSD Timiș: „Noaptea minții!”

2
DISTRIBUIȚI

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, se declară indignat de modificările aduse unei ordonanțe de urgență privind Capitala Europeană a Culturii. Modificările ar putea periclita succesul programului Timișoarei 2023.

„Modificarea Ordonanței de Urgență privind Capitala Europeană a Culturii, votată de Guvern în ședința de joi, 31 august, a fost făcută fără implicarea sau consultarea Primăriei Timisoarei, spune primarul Timișoarei, Dominic Fritz. Ea ar putea să pună în pericol succesul programului Timișoarei 2023. Deși modificarea vizează aparent doar prelungirea termenului până când pot fi finalizate investițiile de infrastructură co-finanțate de guvern, ea ascunde de fapt o întoarcere cu 180 de grade a abordării Ministerului Culturii (PNL), cu miza de a avantaja Consiliul Județean Timiș (PNL) și de a cere Primăriei Timișoara înapoi peste 40 milioane lei deja decontate”, se arată într-un comunicat transmis, sâmbătă, de Primăria Timișoara.

„Sunt stupefiat de tupeul politic cu care Ministerul Culturii încearcă să saboteze succesul Capitalei Culturale pe ultima suta de metri – strict pe linie de partid”, declară Dominic Fritz.

Conform comunicatului citat, la intrarea în vigoare a Ordonanței Guvernului în iunie 2022, respectiv a Legii de adoptare a ei în octombrie 2022, Ministerul Culturii a insistat pe două condiții pentru a susține financiar investițiile în infrastructura culturală a Timișoarei: investițiile să fie din lista dosarului de candidatură și să fie puse în valoare toate investițiile pentru care Municipalitatea solicită co-finanțare până la sfârșitul anului Capitalei: „Prin urmare, investițiile trebuiau începute cât de repede posibil, chiar înainte de adoptarea ordonanței, Ministerul urmând să returneze ulterior banii investiți de Primărie. Primăria Municipiului Timișoara, de bună credință, a acționat în consecință, a grăbit investițiile în cele cinci cinematografe reabilitate (unul finalizat anul trecut, trei urmează să fie deschise în anul Capitalei) și a absorbit toată suma de 52,9 milioane lei pusă la dispoziție de Ministerul Culturii”.

„Acum câteva săptămâni, am primit o scrisoare că Ministerul consideră că toate investițiile începute înainte de iunie 2022 nu sunt eligibile, ceea ce ar însemna că trebuie să returnăm 40 de milioane de lei.


In acelasi timp, fără niciun fel de consultare cu noi, Ministerul Culturii a împins o modificare a termenului de finalizare până la 30 iunie 2024. De ce? Pe când Primăria Timișoara a absorbit toți banii transferați, CJT și Teatrul Național nu au absorbit încă nimic și nu au proiecte ce pot fi puse în valoare încă în acest an. Este absurd să pedepsești singura instituție care a respectat termenele date, cerând înapoi aproape toată suma, și în același timp să schimbi regulile jocului pentru cei care încă nu au reușit să facă nimic, adică Consiliul Județean condus de PNL. Nu voi accepta ca Ministerul Culturii să dea țeapă Primăriei Timișoara. Cer Ralucăi Turcan, ministrul culturii, să modifice cadrul legal cu respect pentru timișoreni și cu implicarea Primăriei, astfel ca toți banii angajați de Guvern să fie folosiți pentru succesul acestui proiect de importanță strategică”, a concluzionat primarul Dominic Fritz.

UPDATE PSD Timiș consideră că „programul Timișoara Capitală Culturală Europeană a ajuns bătaia de joc a unor politicieni care nu înțeleg importanța acestui proiect, care gândesc cinic și doar în scop electoral”.

„În mandatul fostului ministru al Culturii, Lucian Romașcanu, am colaborat îndeaproape atât cu ministerul, cât și cu autoritățile locale pentru implementarea rapidă a proiectelor finanțate pentru Timișoara CCE. Părea că am găsit tot timpul înțelegere și bunăvoință din partea tuturor celor implicați. Condus de o echipă mai mult decât incompetentă, în frunte cu Alin Nica, Consiliul Județean Timiș nu a reușit să cheltuie fondurile alocate programului și a avut nevoie de o Ordonanță de Urgență pentru prelungirea termenului de folosire a banilor până anul viitor, adică până când Timișoara nu va mai fi Capitală Culturală Europeană. Mai mult, după OUG, printr-o adresă, Ministerul Culturii solicită Primăriei Timișoara, instituție care a folosit sumele primite, să returneze banii alocați până acum, suma ridicându-se la aproximativ 40 de milioane de lei, pe motiv că aceștia au fost cheltuiți înainte de emiterea Ordonanței de Urgență a Guvernului care prevede prelungirea termenului limită de cheltuire a sumelor alocate până în 2024. Noaptea minții!”, a transmis PSD Timiș, prin vocea președintelui Alfred Simonis.

„Lucrurile nu vor rămâne așa, vă asigur! Nu putem lăsa ca politicieni incompetenți să saboteze un astfel de proiect doar pentru a putea da vina pe alții și a puncta electoral. Această Ordonanță de Urgență va fi modificată în Parlament în cel mai scurt timp pentru ca programul Timișoara Capitală Culturală Europeană și timișorenii să nu aibă de suferit. Astfel de acțiuni orchestrate de menestrelul Alin Nica trebuie să înceteze, pentru că acesta nu este singurul proiect sabotat de președintele Consiliului Județean Timiș. Președintele PNL Timiș a ales să ceară prelungiri ale termenelor de cheltuire a banilor alocați TCCE în încercarea de a masca propriile deficiențe manageriale, fiind preocupat doar de jocuri politice subterane prin care să-și asigure un nou mandat în fruntea Consiliului Județean Timiș”, mai spune mesajul deputatului de Timiș.

2 COMENTARII

  1. Fritz, normal ca nu o sa iti mai dea bani. Ce vrei sa faci cu ei , alte parade ? Te-ai facut de ras, nu mai insista pe subiecte in care arati ca nu stii administratie. Cu avizul pentru CFR cum stai , ce zici, o sa fie gata peste cativa ani ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.