„Human Installation”, în încheierea festivalului „Network – Theatre schools in Europe”, la...

„Human Installation”, în încheierea festivalului „Network – Theatre schools in Europe”, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

După o săptămână intensă, cu evenimente diverse pentru studenți, elevi și profesioniști, festivalul se încheie joi cu o prelegere, o dezbatere, un spectacol-lectură cu elevi de la Liceul de Artă „Ion Vidu” Timișoara, un spectacol al studenților din Hanovra și cu instalația performativă „Human Installation”.

Finalul festivalului Network – Theatre schools in Europe aduce în atenția publicului timișorean un proiect comun al studenților facultăților și academiilor de teatru din Europa invitate. Studenți de la Academia de Arte Performartive Baden-Württemberg din Ludwigsburg (Germania), de la Conservatorul Regal al Scoției din Glasgow și de la școala gazdă specializarea Artele Spectacolului – Actorie în limba germană, Facultatea de Muzică și Teatru (FMT) din cadrul Universității de Vest (UVT), Timișoara, România, alcătuiesc instalația performativă Human Installation. Aceasta anunță prezența unui software inteligent ce alege reprezentanți ai omenirii care vor depune într-o capsulă a timpului câteva mărturii ale existenței și preocupărilor lor. Instalația performativă surprinde momentul depunerii, deopotrivă fascinant și imprevizibil.

Conceptul este semnat de Diana Katharina, profesor asociat al Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara, secția actorie în limba germană. Activă în domeniul cultural și educațional, Diana Katharina este interesată în a crea cu fiecare ocazie punți de dialog între diferite ramuri ale artei: „Conceptul a luat naștere din dorința de a aduce împreună oameni din contexte diferite și de a-i angrena într-un proces comun, acela al realizării unei capsule a timpului care să reflecte lumea de astăzi, așa cum este ea percepută de cei care vor modela prin demersurile lor artistice diferite comunități și, de ce nu, chiar o întreagă societate.”

Implementarea conceptului se bucură de o echipă cu o experiență vastă în arii precum performance-ul, teatrul, producția muzicală, mapping-ul și set design-ul.

Coordonarea artistică a celor ce vor alcătui instalația performativă Human Installation este realizată de Kinga Ötvös.


Kinga Ötvös este artist multidisciplinar activ în domenii precum performance-ul, teatrul și muzica. În prezent locuiește la Berlin fiind implicată în proiecte multidisciplinare cu ecou internațional. Unul din fondatorii Teatrului Postnațional Interfonic, Kinga Ötvös dispune de un limbaj artistic complex pe care îl transpune într-o gamă variată de manifestări artistice.

Dramaturgia aparține lui Carmen Tărniceru al cărei debut în acest domeniu poate fi descoperit pe platforma Teatrului Postnațional Interfonic în trilogia Flori de copii (regia Vlaicu Golcea). Pasiunea pentru scris este complementară inițiativelor întreprinse ca profesor asociat de limba română, traducător și blogger pentru diferite festivaluri de teatru din România.

Coloana sonoră, ce reprezintă un element central al instalației, este semnată de Adrian Marian. Artist vizual și producător de muzică electronică Adrian Marian (Lemarian) este unul din fondatorii grupului de artiști Psihodrom și co-fondator al casei de discuri Psihodrom Records. Compoziția creată special pentru această instalație conturează o atmosferă cinematică ce oscilează între tonuri ambientale și glitch-uri.

Cartografierea instalației precum și componenta multimedia este asigurată de Electronic Resistance. În cei aproape 20 de ani de existență, studioul fondat la Timișoara în 2004 susține și participă activ la diferite evenimente și acțiuni culturale oferind soluții inovatoare și de impact la nivel național și internațional.

„Human Installation” poate fi vizionată joi, 16 noiembrie, ora 21:00, la ARChA (spațiu al Campusului UPT – Bulevardul Mihai Viteazu, nr. 1).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.