Legea pensiilor, adoptată de Camera Deputaților

Legea pensiilor, adoptată de Camera Deputaților

0
DISTRIBUIȚI

Camera Deputaților a adoptat marți seara Legea pensiilor cu 199 de voturi „pentru”. „Pensiile, anul viitor, se vor mări de două ori, o dată la 1 ianuarie cu 13,8 și prin recalculare de la 1 septembrie”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

„Era în jalon în cererea de plată numărul 4, am devansat-o astfel încât să închidem negocierile cu CE în ceea ce privește scoaterea acelui faimos 9,4 care ar fi blocat creșterea pensiilor românilor până în anul 2070”, a spus Ciolacu.

El a spus că anul viitor pensiile vor crește de două ori: o dată la 1 ianuarie cu 13,8 și prin recalculare de la 1 septembrie.

„Sunt 4,8 milioane de pensionari în România. 80% au sub 3.000 de lei, 60% au sub 2.000 de lei. (…) Statul român trebuie să asigure această resursă. Sunt ferm consivins că vom găsi toată suma când vom veni cu Legea bugetului”, a mai spus Ciolacu.

„Salut votul pozitiv dat în plenul Camerei Deputaților – cu contribuția parlamentarilor PNL. Traseul acestui act normativ s-a derulat în procedură de urgență, pentru ca pensiile mărite să ajungă la oameni cât mai repede posibil”, a spus Nicolae Ciucă.

„Întotdeauna am susținut că orice majorare trebuie să se realizeze în perfectă aliniere cu bugetul consolidat al statului, aceasta fiind cheia sustenabilității oricărei creșteri a pensiilor. În ultimii patru ani, PNL a majorat punctul de pensie de trei ori – de la 1.265 lei, la 1.785 lei, nivel de la care se aplică noua creștere votată azi”, a mai afirmat păreședintele Senatului.

Senatul a votat, în 14 noiembrie, proiectul de lege privind sistemul public de pensii.

Cătălin Drulă: Legea PSD-PNL a pensiilor este o minciună cap-coadă

Cătălin Drulă, președintele USR, spune că România va fi aruncată într-un haos bugetar și toți cetățenii, inclusiv pensionarii, o vor duce mai rău decât astăzi.

„Legea votată astăzi este o minciună cap-coadă, pentru că asta s-au obișnuit să facă: să-i mintă pe pensionari și să-i folosească în scop electoral ca o masă de manevră.


De 30 de ani tratează pensionarii cu lipsă de respect. Bineînțeles, pensiile trebuie să fie la un nivel decent, dar pentru asta, în primul rând, trebuie o reducere a jafului de la stat, a cheltuielilor inutile, o reducere a pensiilor speciale. Mai trebuie ceva, fără de care niciun stat din lumea asta nu poate să crească veniturile cetățenilor: creștere economică”, declară Cătălin Drulă, președintele USR.

USR susține că noua Lege a pensiilor trebuia, conform jaloanelor din PNRR, să intre în vigoare la 31 martie 2023: „Pentru că PSD și PNL au făcut praf bugetul țării au amânat intrarea ei în vigoare pentru 1 septembrie 2024, iar acum îi mint pe pensionari că au bani pentru a le acorda majorările promise”.

„Minciuna este dovedită, pe de o parte, de faptul că raportul Băncii Mondiale, pe baza căruia Guvernul Ciolacu spune că a făcut noua lege a pensiilor, nu este nici acum finalizat, după cum au recunoscut astăzi, în Comisia pentru muncă din Camera Deputaților, chiar reprezentanții Ministerului Muncii. Pe de altă parte, minciuna reiese chiar din estimările Ministerului Finanțelor care a spus, negru pe alb, că impactul bugetar este nesustenabil și că vor fi necesare măsuri suplimentare de creștere a veniturilor. Adică, noi majorări de taxe pentru mediul de afaceri și populație”, arată USR.

Reprezentanții formațiunii susțin că este o minciună și faptul că noua lege a pensiilor ar elimina inechitățile, fapt sesizat, de altfel, și de organizațiile sindicale.

„Legea votată a avut un raport de circa 300 de pagini și creează tot atâtea nedreptăți. Părinții noștri au dat statului un sfert din cât au câștigat în fiecare lună, timp de 30-35 de ani, cu speranța – că încredere nu cred că mai are cineva – că statul se va comporta corect cu ei când vine vremea pensiei. La fel fac astăzi toți angajații. Legea PSD-PNL votată astăzi, la care USR s-a opus, crează o nouă serie de nedreptăți, pentru ambulanțieri, pentru pompieri civili, pentru cei care salvează vieți pe munți, pentru tații văduvi și exemplele pot continua”, precizează deputata USR Oana Țoiu.

„Și, de fapt, cea mai mare inechitate este că în continuare există pensii speciale pe care PSD și PNL le-au salvat pentru cel puțin încă 40 de ani. USR dorește creșterea pensiilor și un sistem de pensii echitabil, dar spunem nu acestei minciuni legalizate și a haosului bugetar pe care PSD și PNL îl crează cu bună știință. Cel mai elocvent rezumat al acestei legi l-a făcut astăzi un parlamentar PSD, în Comisia pentru muncă: «E o tâmpenie, dar votăm oricum». Dedicat pensionarilor, semnat PSD”, afirmă deputatul USR Cristian Seidler.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.