INTERVIU Adrian Ilie: „Mă inspiră un vers frumos, un acord, un sentiment,...

INTERVIU Adrian Ilie: „Mă inspiră un vers frumos, un acord, un sentiment, o stare sufletească”

0
DISTRIBUIȚI

Deși cântă de mulți ani, muzicianul Adrian Ilie nu a editat până în zilele noastre niciun album discografic sub nume propriu. Artistul care pregătește pentru acest an un material discografic în studioul lui Loris Negruț are parte de aprecieri din partea amatorilor de folk, iar următoarea lui întâlnire cu publicul timișorean va avea loc sâmbătă 27 ianuarie de la ora 20 la Porto Arte. Înaintea acestui concert am realizat un interviu cu Adrian Ilie.

– Când te-ai născut? Ce amintiri muzicale ai din copilărie și care au fost primele tale interacțiuni cu muzica?

– M-am născut în Oravița, județul Caraș Severin,pe 25.09.1977. Am început să cânt la chitară în clasa a VII-a, primele acorduri învățate au fost de la fratele meu mai mare. Pe atunci ascultam Cenaclul Flacăra, joia la radio.

– Când și cum ai ieșit pentru prima oară în fața publicului?

– Prima ieșire în fața publicului a fost la Festivalul concurs George Coșbuc – Bistrița, unde împreună cu fratele meu geamăn Ilie Cristian și cel mai bun prieten Roșca Dănuț, am obținut premiul 2. Au urmat apoi multe alte premii în țară. Acum 10 ani împreună cu fratele meu Ilie Cristian chitară și voce, Lucian LBS chitară bas, Ioan Puiu Popa tobe, am început să cântăm și coveruri. După câțiva ani Lucian a plecat în Irlanda și la bas a venit Boghici Gradimir. Mulți ani și multe concerte au fost în formula asta. Apoi a plecat fratele meu în Germania unde a stat 6 ani. Am cântat fără el, apoi am plecat și eu 1 an și jumătate. Dar am mai avut și în perioada asta câteva concerte. Când am revenit am început să înregistrez la studioul lui Loris Negruț, și am reînceput să cant cu el și Ioan Puiu Popa la tobe. Am avut și concerte sau festivaluri folck unde am cântat singur.

– Ai scos de-a lungul anilor o serie de piese, dar nu ai editat niciun album sub nume propriu. De ce?

– Nu am scos un album până acum pentru că greu am găsit studioul și muzicianul cu care să îmi placă să lucrez și să îmi placă ce face.Nu a fost ușor nici financiar.


Și lumea nu mai cumpără CD-uri. Dar piesele sunt înregistrate și pot fi ascultate pe YouTube, va fi cât de curând și un CD pentru sufletul meu.

– Care este secretul unui bun muzician? Care sunt cele mai frumoase amintiri pe care le ai din activitatea ta de muzician?

– Contează în egală măsură talentul și practica. Cred că nu pot există una fără cealaltă, deși mulți cred că dacă ai talent e suficient. Cele mai frumoase momente pentru mine sunt acelea când după ce compun o piesă, simt că dăruiesc și las ceva în urmă mea.

– Care sunt primele discuri pe care le-ai ascultat și cum te-au influențat? De unde îți vine inspirația pentru a cânta muzică… care este mesajul pe care vrei să îl transmiți?

Benzi de magnetofon, cu Beatles, Smokie, sau muzică românească, ce aveau ai mei pe acasă, ascultam și cenaclul la radio, uneori când puteam Europa liberă, casete mai târziu, cd-uri mult mai târziu. Cred că ascultând mult folk și cu un frate poet, am început să iubesc poezia. Toate piesele mele sunt pe versuri ale unor poeți cunoscuți. Mă inspiră un vers frumos, un acord, un sentiment, o stare sufletească, dar cred că inspirația e în tine.

– Ce părere ai de muzica pop-rock românească de la ora actuală? Care sunt formațiile sau artiștii care îți plac?

– Prefer muzică pop, rock mai veche sau străînă. Dacă ar trebui totuși să dau ceva nume ar fi Bosquito, Vali Boghean, și Cătălin Stepa… ultimul nu e pop rock… dar îmi place foarte tare.

– Care a fost concertul care te-a marcat cel mai tare în carieră ta și de ce?

– Mi-a plăcut foarte mult concertul de la Moldova Nouă la zilele orașului unde a fost multă lume și o sonorizare super. M-au marcat și concertele de la Festivalul de folk de la Giroc, Pecica, sau la Porto Arte împreună cu poetul Sorin Poclitaru unde au fost multe emoții, unde am cântat doar piesele mele.

– Cum arată o zi tipică în viața ta?

– Mă relaxez când cânt, meditez, mă joc cu cățeii sau îi plimb, citesc sau ascult podcast-uri.

– Ce planuri muzicale ai pentru anul 2024?

– În 2024 îmi doresc albumul, mai mult public la concerte,mai multe concerte, mai multă inspirație pentru piese noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.