Problemele fermierilor protestatari de la Timișoara: cerealele din Ucraina, restricțiile, și incompetența...

Problemele fermierilor protestatari de la Timișoara: cerealele din Ucraina, restricțiile, și incompetența guvernanților (foto)

0
DISTRIBUIȚI
<


p>

După obținerea aprobărilor de la primăria Timișoarei și de la poliție, 23 de tractoare au intrat, începând de aseară, în oraș, pe trei rute de acces, și s-au aliniat în parcarea de la Modex. Mesajele atașate doresc să  atragă atenția opiniei publice asupra problemelor cu care se confruntă, și care se reflectă în calitatea și în prețul produselor agro-alimentare de pe piața românească.

Fermierii prezenți la protest sunt din Timiș, Arad și Caraș-Severin și cultivă, în total, peste 100.000 de hectare de teren cu grâu, porumb, floarea-soarelui, sau soia. Ei spun că agricultura românească a intrat în declin încă din anii ʹ90, dar în momentul de față, pe lângă numeroasele restricții care le-au fost impuse, de regulă de oficialități care nu știu mai nimic despre agricultură, cea mai mare problemă cu care se confruntă și care îi aduce în prag de faliment este grâul de calitate mult mai proastă adus din Ucraina, care nu respectă normele impuse de Uniunea  Europeană, dar a invadat piața neagră, fiind vândut la un preț mult mai mic.

„Noi suntem prima țară în care pătrund tirurile cu grâne din Ucraina, suntem în prima linie și cei mai afectați”, spune Radoslav Oarcea, un fermier din Recaș. „Intră încărcați cu 30-40 de tone fără să fie opriți, polițiștii se întorc cu spatele când trec ei, dar ajung în portul Constanța cu o încărcătură de 24 de tone și intră în față, au prioritate. În schimb, tirurile românești sunt oprite și amendate și dacă depășesc greutatea admisă cu o mie de kilograme. Dacă un kilogram de grâu produs în România după standardele europene se vinde cu 0,75 lei, ei vând cu 0,40 lei și strică piața. Ierbicidele și pesticidele folosite de ei, interzise în Uniunea Europeană, unde comercializarea lor ar fi considerată infracțiune, sunt mult mai ieftine, fac ca prețul de producție să fie mult mai mic, și în fața acestei concurențe neloiale nu putem fi competitivi” a adăugat el.

Există, pare-se o întreagă filieră care asigură distribuirea cerealelor ucrainene pe piață, și cu toate că sunt considerate nocive atât pentru oameni cât și pentru animale, ele ajung în produsele de panificație care se comercializează în magazine. La rândul lui, Ghiță Șomlea, fermier din Remetea Mare, e de părere că „nu mai putem face producție agronomică și zootehnică în România. În loc să fim susținuți, ni se pun de peste tot fel de fel de obstacole, și lumea este obligată să meargă la supermarket, unde cumpără produse procesate neconform cu standardele europene, mai mult, sunt de calitate inferioară în comparație cu cele vândute pe piața occidentală, dar prețul este dublu. La noi s-au distrus toate fabricile – Fructus, fabrica de lapte – s-a distrus cercetarea, și noi nu prea putem vinde nici la piață”.

Strămoșii lui Edgar Herbeck, fermier din Gottlob, au venit în Banat din 1774 și de atunci, familia lui s-a ocupat de agricultură. „Noi cerem ca produsele din Ucraina să nu rămână în țările Uniunii europene, unde noi trebuie să respectăm niște norme fito-sanitare. Nu zic să nu ajutăm Ucraina, dar nu așa. Problema aceasta nu este doar la nivelul României, ci a întregii Uniuni Europene. Mai mult, după seceta din 2022, prețurile la grâu, porumb sau motorină au fost mult mai mari decât cele de acum, dar cu toate astea, prețurile de la raft nu au scăzut de atunci, deși s-ar putea lua măsuri fără să se recurgă la bugetul de stat,  toată lumea ar beneficia de produse mult mai ieftine și ar duce-o mai bine. Guvernul vrea să facă impresie cu miliardele alocate pentru agricultură, dar nu spune la câte hectare se împarte această sumă, care în realitate, socotită la hectar, este una derizorie”.

Protestul de la Timișoara este autorizat până în 24 ianuarie, și va avea loc zilnic, între orele 10:00 și 20:00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.