Roxana Iliescu către Dominic Fritz: Gloanțele folosite împotriva președintelui Moldovei sunt cele...

Roxana Iliescu către Dominic Fritz: Gloanțele folosite împotriva președintelui Moldovei sunt cele oferite pe tavă de dumneavoastră rușilor

0
DISTRIBUIȚI

Premiul Timișoara pentru Valori Europene îi provoacă probleme președintei Republicii Moldova. Deputata PAS (Partidul Acţiune şi Solidaritate) Olesea Stamate, preşedintă a Comisiei juridice, numiri şi imunităţi din parlamentul Moldovei, a declarat săptămâna trecută că legislaţia Republicii Moldova nu permite ca şefa statului să accepte un astfel de premiu. Ca urmare, Administraţia prezidenţială s-a adresat Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) pentru clarificări.

Consilierul local Roxana Iliescu reclamă faptul că în hotărârea Consiliului Local Timișoara nu este menționat premiul în bani.

„În opinia mea, indiferent de răspunsul pe care il va primi de la Centrul Național Anticorupție, (…) banii trebuie refuzați pur si simplu, fără niciun artificiu de genul «banii for fi donați copiilor sărmani», pentru că premiul constând in bani ridică semne de intrebare privind legalitatea si moralitatea demersului, inclusiv cu raportare la actele emise si aprobate in Timișoara, de către Consiliul Local al municipiului. Premiul Timisoara pentru Valori Europene a fost instituit prin HCL 138/2023. Privitor la HCL 138/2023, consilierii locali au aprobat: instituirea acestui premiu; încheierea Protocolului de colaborare intre Municipiul Timisoara si Asociația Pentru Promovarea Timișoarei (mai nou, denumită Organizația de Management al Destinației Timișoara), in vederea acordarii acestui premiu; împuternicirea primarului Fritz sa semneze Protocolul dintre municipiu si asociatie; aprobarea componenței juriului.


Așadar, nici urma de aprobare a acordarii unui premiu constând in bani, cu atat mai puțin a sumei de 30.000 euro. De ce 30.000 euro si nu mai mulți, sau mai puțini, nu știm. Cum nu știm nici cine a hotărât suma asta și nici cine sunt cei care au acordat acești bani”, a scris Roxana Iliescu pe Facebook.

Consilierul local Pro România spune că nici în protocolul de colaborare dintre primărie și Asociația Pentru Promovarea Timisoarei nu se spune nimic legat de acordarea unui premiu în bani

„(…) Dincolo de discuția referitoare la legalitatea sau nelegalitatea acordării celor 30.000 euro, cred că este profund imoral, necinstit din partea primarului Fritz să susțină ca premiul constând in bani a fost înființat de către municipiul Timisoara! Cât despre declarația lui Fritz privind așa zisul atac al Rusiei care vizează Timișoara și pe primarul ei vremelnic, mă bufnește râsul! Liniștiți-vă, domnule Fritz, atacul Rusiei nu vă vizează pe dumneavoastră sau orașul nostru, ci pe Maia Sandu, iar gloanțele folosite împotriva președintelui Moldovei sunt fix gloanțele oferite pe tavă de dumneavoastră rușilor! Gloanțele sunt cei 30.000 euro, neaprobați de consiliul local! Sunt cei 30.000 euro, sumă pe care nu știm cine a hotărât să fie acordată si cu atât mai puțin cine a asigurat-o! PS HCL 138/2023 a fost adoptat cu 20 de voturi si o abținere. Abținerea mi-a aparținut!”, mai spune mesajul Roxanei Iliescu.

Conform Raportului de Specialitate atașat HCL-ului în cauză, „premiul va fi acordat anual, va consta într-un obiect simbolic și va fi însoțit de o sumă de bani obținută din sponsorizări sau donații, în acest scop, de către Asociația pentru Promovarea Timișoarei, conform statutului acesteia”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.