p>

Meteorologii au anunțat de dimineață că, pe parcursul zilei de luni, „vântul va prezenta intensificări în cea mai mare parte a țării. La munte vor fi rafale de 70…100 km/h, iar în Transilvania, sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei viteza vântului va atinge 65…75 km/h. În Crișana, Maramureș, Dobrogea, local în Banat și Moldova și în restul Olteniei și Munteniei vor fi intensificări locale și temporare, cu viteze în general de 55…60 km/h”.
O avertizare cod portocaliu este valabilă luni, în intervalul orar 10:00 – 22:00. Vor fi intensificări susținute ale vântului și zăpadă viscolită în zona înaltă a Carpaților Meridionali și de Curbură, avertizează ANM.
În urma manifestării vântului puternic, în ultimele ore, pompierii ISU Hunedoara au fost solicitați prin intermediul numărului unic de urgență 112, să intervină în mai multe situații.
„În municipiul Deva, pe strada Moților, un arbore a căzut peste cablurile de curent electric. În localitatea Câmpu lui Neag, un brad căzut a rupt firele de curent electric. În localitatea Vulcan, un arbore a căzut peste un autoturism parcat în vecinătatea unui parc. Misiunea este în dinamică. Din primele informații, în autoturism nu se aflau persoane. În localitatea Lupeni, bucăți din acoperișul unui bloc disclocate de rafalele de vânt au căzut peste acoperișul unui alt bloc din apropiere. La acest caz pompierii intervin cu două autospeciale, autoscara mecanică și o autospecială de primă intervenție și comandă. Din fericire, nu au fost raportate victime. Intervenția este în desfășurare”, a transmis ISU Hunedoara.
Pentru a rămâne în siguranță, autoritățile recomandă respectarea următoarelor măsuri:
– Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
– Sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime.
– Curățați șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei provenite din precipitații;
– În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu încercați să le traversați prin apă și nu vă apropiați de malurile acestora;
– Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.
– Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților.
Sursa foto: ISU Hunedoara