Ziua Națională Constantin Brâncuși, celebrată în toată Europa cu evenimente dedicate marelui...

Ziua Națională Constantin Brâncuși, celebrată în toată Europa cu evenimente dedicate marelui artist

0
DISTRIBUIȚI

Cu prilejul Zilei Naționale Constantin Brâncuși, sărbătorită în 19 februarie, data nașterii sculptorului, mai multe institute culturale ale României din țări europene organizează evenimente dedicate marelui artist.

În 19 februarie, ICR Varșovia difuzează pe canalul de youtube premiera digitală a filmului „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, realizat de TVR Timișoara, un documentar în care Doina Lemny, curatorul celei mai importante retrospective dedicate sculptorului român în țara sa natală în ultimii 50 de ani care a avut loc la muzeul de artă din Timișoara, prezintă principalele teme sublimate de Constantin Brâncuși de-a lungul anilor, legăturile artistului cu mediul artistic românesc și internațional și cele mai importante lucrări din expoziție, care au provenit din colecțiile muzeelor Centre Pompidou din Paris, Tate Gallery din Londra, Fundaţia Guggenheim, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul de Artă Craiova, dar şi din colecţii particulare.

Brâncuși va fi sărbătorit și la Institutul Cultural Român din Stockholm, prin conferința „Brâncuși și avangarda românească”, organizată în 19 februarie, de la ora 18:00, la sediul ICR. Invitații evenimentului sunt criticul de artă Cătălin Davidescu și profesorul de literatură Marius Hentea, care vor susține prelegeri despre opera artistului și legăturile sale cu personalități ale avangardei românești din Paris, însoțite de imagini, documente și informații inedite legate de apropiați ai sculptorului, printre care Erik Satie, Marcel Duchamp, Tristan Tzara, Appolinaire, Man Ray și Francisc Picabia.

În colaborare cu fundația ArtEncounters, ICR Londra aniversează în 21 februarie, de la ora 19:00, ziua lui Brâncuși printr-o masă rotundă la care participă istoricul de artă și curatorul Doina Lemny, președintele ArtEnconters Ovidiu Șandor,  istoricul de artă și curatorul Matthew Gale și David Grob, colecționar de artă și deținătorul uneia dintre cele mai importante colecții de fotografii realizate de Brâncuși, la care sunt invitați românii din Londra și iubitorii de artă.


Cu această ocazie, opera brâncușiană va fi analizată din perspectiva marilor expoziții personale antume și postume, organizate în toată lumea. Ȋn cadrul ȋntâlnirii, condusă de Doina Lemny, invitații vor vorbi despre viața și opera artistului, dar și despre experiența personală în promovarea și conservarea capodoperelor semnate de artist, ultima expoziție cu opere reprezentative ale lui Brâncuși fiind organizată, până de curând, la Timișoara, în cadrul programului Capitală Culturală Europeană 2023. Comisarul acestei expoziții a fost Ovidiu Șandor, iar curator, Doina Lemny.

Institutul Cultural Român din Lisabona organizează în 22 februarie, de la ora 17:45, prelegerea  intitlulată „O privire asupra lui Brâncuși” susținută de artistul portughez Rui Sanches, care va fi susținută în sala Auditório a Muzeului de Artă Contemporană – Centru Cultural Belém, inaugurat anul trecut. Rui Sanches, din perspectiva căruia Contantin Brâncuși a fost unul dintre principalii adepți și critici ai sculpturii occidentale de la sfârșitul secolului al XIX-lea, va vorbi despre viața și opera sculptorului român și despre principalele caracteristici ale acesteia, cât și despre afinitățile sale cu alți artiști.

Foto: Constantin Duma

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.