Război în Ucraina, ziua 759. Kievul se teme că Putin va exploata...

Război în Ucraina, ziua 759. Kievul se teme că Putin va exploata vărsarea de sânge de la Moscova pentru a-și intensifica atacurile

0
DISTRIBUIȚI

În timp ce Rusia se resimte în urma atacului devastator la o sală de concerte, Kievul se teme că Vladimir Putin va exploata vărsarea de sânge pentru a-și intensifica războiul din Ucraina, indiferent de cine este vinovat.

Atacul desfășurat vineri seară de mai mulți bărbați cu arme de foc într-o sală de concerte de la periferia Moscovei s-a soldat cu cel puțin 133 morți și peste 100 de răniți, mulți în stare critică, potrivit autorităților ruse. Serviciul de securitate FSB i-a transmis președintelui Vladimir Putin că 11 persoane au fost reținute după atacul revendicat de ISIS (Statul Islamic), iar un parlamentar rus a declarat că în mașina unora dintre suspecți au fost găsite pașapoarte emise de Republica Tadjikistan. Statele Unite au spus că aveau informații că se pregătește un atentat la Moscova și că le-au comunicat Rusiei la începutul acestei luni.

Dar Kremlinul nu a acuzat încă în mod oficial nicio organizație, națiune sau individ. În trecut, SI a mai revendicat în mod eronat atacuri, deși brutalitatea în sala de concerte a corespuns tacticilor Statului Islamic, reiese dintr-o analiză Sky News.

În confuzia generală, au crescut, de asemenea, speculațiile potrivit cărora atacatorii ar fi putut avea legătură cu războiul din Ucraina, idee alimentată de serviciile secrete rusești, care au transmis că aceștia ar avea „contacte” în Ucraina și ar fi vrut să fugă acolo după atac.

Ministrul ucrainean de Externe a respins cu fermitate ideea și a declarat că a considerat orice astfel de afirmație „ca fiind o provocare planificată de Kremlin pentru a alimenta și mai mult isteria antiucraineană în societatea rusă, pentru a crea condiții pentru o mobilizare sporită a cetățenilor ruși pentru a participa la agresiunea criminală împotriva țării noastre și pentru a discredita Ucraina în ochii comunității internaționale”.

Ministerul a menționat că regimul rus are o „lungă istorie de provocări sângeroase ale serviciilor sale speciale”, adăugând: „Nu există limite pentru dictatura lui Putin.


Acesta este gata să își ucidă proprii cetățeni în scopuri politice, așa cum a ucis mii de civili ucraineni în timpul războiului împotriva Ucrainei, ca urmare a atacurilor cu rachete, a bombardamentelor de artilerie și a torturii”.

Pe lângă războiul purtat împotriva Ucrainei, Rusia are probleme și cu extremismul islamist – o problemă în care a cooperat în trecut cu Marea Britanie și SUA, deși acest lucru a încetat de mult timp, deoarece relațiile au înghețat.

Sam Greene, director la Centrul de analiză a politicilor europene, a declarat într-o postare pe X că atacul a fost „un act de terorism, punct și de la capăt”.

„După ce nu a reușit să îl prevină, Kremlinul va căuta probabil o modalitate de a-l folosi, ceea ce ar putea însemna foarte bine să dea vina pe Ucraina”, a scris el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.