Se redeschide pinacoteca muzeului arădean și se inaugurează expoziția „Tezaur 1948-1949”

Se redeschide pinacoteca muzeului arădean și se inaugurează expoziția „Tezaur 1948-1949”

0
DISTRIBUIȚI

Complexul Muzeal Arad inaugurează astăzi, 1 martie, la ora 18.00, noul spațiu expozițional extins din cadrul pinacotecii muzeului, unde sunt expuse lucrări din colecția de pictură europeană a muzeului  din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și început de secol XX.

Cu acest prilej se va redeschide și expoziția de istorie „Tezaur 1848-1849”, cu cele mai valoroase obiecte de patrimoniu ale colecției în jurul cărora s-a constituit muzeul arădean la sfârșitul secolului al XIX-lea, cu o sală dedicată statuii „Aradul întristat”, care amintea luptele de stradă de la Arad din 8 februarie 1849, fiind amplasată inițial în centrul orașului, în 1873. Totodată, va fi lansat primul audio ghid al muzeului, conceput pentru cele mai valoroase lucrări de artă europeană ale pinacotecii, care va oferi vizitatorilor o experiență inedită în muzeu prin intermediul tehnologiei. Evenimentul va continua cu un concert de muzică clasică susținut de „Cvartetul arădean”.

Curatorul pinacotecii, muzeograful dr.


Adriana Pantazi, face un scurt istoric al pinacotecii, care fusese inaugurată o dată cu Palatul Cultural, la 26 octombrie 1913, când era o expoziție cu artă preponderent maghiară, cele mai reprezentative picturi provenind din custodia oferită de Muzeul de Arte Frumoase din Budapesta. În expoziție se remarcă, prin dimensiunile sale impresionante, una dintre cele mai mari lucrări cu subiect religios din estul Europei – tripticul „Înmormântarea lui Christos”, pictat de Feszty Árpád. În 1927 s-a amenajat prima expoziție permanentă de artă românească iar lucrări de pictură  italiană, flamandă, franceză, austriacă, maghiară, românească, piese de mobilier sau tapiserie, sculpturi, intrate în colecție după 1949, au permis amenajarea multor expoziții în funcție de diverse stiluri și teme. Galeria a fost demontată în 1977, când întregul muzeu a fost reorganizat după o tematică cu conotații ideologice impuse de regimul comunist. Pinacoteca a fost redeschisă în vechiul spațiu expozițional restaurat, în primăvara anului 2022, definitorie pentru lucrările selectate din colecția de artă europeană a muzeului, constituită în mai bine de o sută de ani, fiind estetica curentelor care s-au succedat sau au coexistat: romantism, academism, realism. Nume care au marcat istoria artei central-europene se regăsesc în contextul expozițional: Munkácsy Mihály, Lotz Károly, Joseph August Schoefft, Barabás Miklós, Than Mór, Feszty Árpád, Liezen-Mayer Sándor. Lucrările pentru extinderea pinacotecii au continuat anul trecut, iar pe simezele noului spațiu expozițional sunt expuse picturi din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și început de secol XX, reprezentative pentru influența centrelor artistice Budapesta, Viena, München, Weimar, Düsseldorf, Berlin, Dresda, Paris.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.