Cetatea Aradului va trece în administrarea autorităților locale

Cetatea Aradului va trece în administrarea autorităților locale

0
DISTRIBUIȚI
Cetatea Aradului

Cetatea Aradului va ajunge în proprietatea autorităților locale, fără ca acestea să cheltuiască vreun ban, a anunțat luni primarul orașului Călin Bibarț, după discuții avute în ultima perioadă cu Ministerul Apărării Naționale.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Arad, pentru aceasta va fi nevoie ca Hotărârea de Guvern nr. 1100 din 3 noiembrie 2010 să fie modificată. Potrivit actului normativ amintit, la art.1 se aproba „transmiterea unui imobil, …, din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al municipiului Arad şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Arad.(2) După preluare, imobilul prevăzut la alin. (1) va fi utilizat în vederea reabilitării şi aducerii sale în circuitul civil şi valorificării potenţialului istoric şi cultural al Cetăţii Aradului”.

În schimb, unitatea militară din Gai urma să fie transferată „din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al municipiului Arad şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Arad, pentru efectuarea lucrărilor de investiţii în vederea reabilitării din fondurile proprii ale administraţiei locale”, iar după efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor de investiţii, noua unitate militară urma să treacă „în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale”.

„În urma celei mai recente întrevederi avute cu secretarul de stat din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Eduard Bachide, chiar în unitatea militară din Arad, primarul Călin Bibarț a semnat un protocol și a obținut astfel garanții că pe ordinea de zi a uneia dintre următoarele ședințe de Guvern se va afla și noua hotărâre potrivit căreia unitatea militară din Gai va trece din domeniul public al Municipiului Arad și din administrarea CLM Arad în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale care se va angaja să o reabiliteze din fonduri proprii”, se arată în comunicat.

Astfel, municipiul Arad va trebui doar să defrișeze și să amenajeze întreaga suprafață de 17 ha și să realizeze lucrări de asigurare a utilităților.

„Mă bucur că am avut înțelegere în discuțiile pe care le-am purtat cu primul ministru.


Acestea s-au concretizat, din dispoziția Domniei Sale, cu o vizită în Cetetea Aradului a Ministrului Apărării și apoi a secretarului de stat de la apărare cu care am încheiat o minută la finele lunii martie prin care Ministerul Apărării este de acord și își asumă să preia unitatea din Gai și să construiască din banii săi o nouă unitate militară, iar noi ne obligăm să facem curat acolo și să asigurăm branșamentele. În baza acestei minute, Ministerul Apărării a înaintat către Guvern nota prin care propune modificarea Hotărârii de Guvern din 2010. Aștept ca după ședința de Guvern de săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare să primim memorandumul către Consiliul Local prin care să ne asumăm prin votul consilierilor minimele noastre obligații. Practic, nu mai suntem obligați să cheltuim peste 20 milioane de euro pentru o unitate militară. În fond, ar fi însemnat că ne-am fi cumpărat Cetatea, ceea ce nu era deloc corect”, a declarat primarul Călin Bibarț.

Cetatea Aradului urmează să fie reabilitată și valorificată din punct de vedere istoric și cultural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.