Timișoara Capitală Europeană Culturală 2023 ajunge în întreaga lume: album Djabe și...

Timișoara Capitală Europeană Culturală 2023 ajunge în întreaga lume: album Djabe și Steve Hackett înregistrat la Filarmonica Banatul

0
DISTRIBUIȚI

 

Unul din evenimentele de seamă incluse în manifestările Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023 ajunge în întreaga lume grație unui album înregistrat de Djabe și Steve Hackett. Albumul „When The Sound Turns Sweet” care se lansează astăzi 19 aprilie, a fost înregistrat la Filarmonica Banatul anul trecut în data de 20 iunie și poate fi comandat aici sub formă de CD sau bandă de magnetofon. Varianta live a acestui concert poate fi urmărită și pe Youtube, la linkurile atașate la sfârșitul acestui articol.

„În fiecare an, Djabe & Steve Hackett îi impresionează pe fanii de jazz și rock progresiv cu performanțe din ce în ce mai coerente și mai puternice. Turneul 2023 a oferit din nou surprize. Cea care a atras cel mai mult atenția a fost interpretarea piesei Carpet Crawlers a celor de la Genesis, cântată fantastic de Péter Kaszás în spatele tobelor. Ascultând întregul concert, simțim că piesele se îmbină din ce în ce mai mult. Muzicienii și melodiile din repertoriul lui Djabe, Djabe & Steve Hackett, Genesis și Steve Hackett formează o unitate inseparabilă. Muzicienii interpretează Camino Royale, Ace Of Wands, Buzzy Island, Last Train To Istanbul și Los Endos cu o putere și o energie elementară. Acestea sunt frumos contrapunctate de compoziții lirice precum Franciska, Horizons, Tale, Hairless Heart, Firth Of Fifth. Și nici fanii de jazz nu vor rămâne nemulțumiți: în Could Have Been sau Central European Time, muzicienii de la Djabe dovedesc că sunt, fără îndoială, muzicienii de frunte ai scenei maghiare de jazz. Albumul a fost înregistrat la concertul de închidere a turneului 2023 de la Timișoara, pe 20 iunie. La concertul sold-out, publicul de la Filarmonica Banatul i-a aclamat pe muzicieni și spectacolul cu aplauze continue și multe ovații în picioare. În varianta de dublu CD au fost adăugate ca bonus la finalul materialului două piese care fuseseră interpretate cu o zi înainte la concertul din Győr a turneului și care nu fuseseră cântate la Timișoara“,, se spune în descrierea acestui material discografic.

Concertul susținut de Steve Hackett, chitaristul celebrei trupe Genesis, și de membrii trupei maghiare Djabe, cea mai spectaculoasă formație de jazz/world fusion din țara vecină, a fost organizat de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, ca parte a programului „Îndrăznește!/Dare!”, componentă „Timișoara, Capitală Europeană a Culturii”.


Spectacolul a fost deschis de prestația timișorenilor de la Vandercris, trupa inițiată de Horea Crișovan achitându-se cu brio de dificila misiune de a evolua înaintea unui nume kegendar ca Steve Hackett..

„Îmi dau seama că înainte de Revoluția din România probabil au fost vremuri dificlile aici, dar ideea e că muzica a fost dintotdeauna un ambasador al păcii. Mă bucur că am ajuns prima oară să cântăm în Timișoara, chiar dacă în trecut am mai călătorit în trecere prin acest oraș în drum spre alte evenimente. M-am plimbat prin Timișoara înainte de concert și mulți oameni mi-au spus că vor veni la recital. Mă bucur că sunt alături de excelenții muzicieni maghiari de la Djabe. E ultimul nostru concert din acest turneu și sunt sigur că vom avea o noapte specială.. Sunt un om fericit pentru că încă mai pot face muzică. Am avut mulți prieteni care din păcate nu mai sunt printre noi, care erau muzicieni minunați.“, a declarat anul trecut Steve Hackett la Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.