Dominic Fritz și Claudiu Chira susțin un candidat condamnat definitiv pentru șpagă,...

Dominic Fritz și Claudiu Chira susțin un candidat condamnat definitiv pentru șpagă, care vrea să-și reia fotoliul de primar de unde l-au ridicat procurorii

0
DISTRIBUIȚI

„Fără penali în funcții publice” a fost sloganul cu care USR a făcut carieră în politica din România. Au rămas simple vorbe pentru că, acum, USR Timiș susține un candidat la funcția de primar care este un șpăgar condamnat definitiv și care  și-a recunoscut faptele.

Ion Dan Florin, a fost reținut de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, în martie 2016, fiind acuzat că, în calitate de primar al comunei timișene Satchinez, a primit diverse bunuri de la patronul unei firme care livra mobilă. A fost trimis, câteva luni mai târziu în judecată după ce procurorul de caz a stabilit că primarul din Satchinez „a pretins şi primit, în baza unei rezoluţii delictuale unice, mai multe foloase necuvenite, în perioada noiembrie 2015 – februarie 2016 (respectiv 1.000 de kei – în 17.11.2015, un birou pentru o altă persoană în valoare de 400 de lei – în 20.11.2015, două sticle de whisky marca Chivas Regal în valoare de 183,67 de lei – în data de 16.12.2015 şi 5.000 de lei în data de 17.02.2015) de la martorul … pentru ca în virtutea atribuţiilor de serviciu să acorde, să încheie şi să dispună plata pentru mobilierul furnizat primăriei în cauză de către firma denunţătorului”.

Judecarea dosarului a mers repede pentru că inculpatul Ion Dan Florin a mers pe procedura recunoașterii pentru a beneficia de reducerea limitelor de pedeapsă.


În final, în iunie 2016, Curtea de Apel Timișoara l-a condamnat la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare și interzicerea pe patru ani a mai multor drepturi, inclusiv a celui de a fi ales într-o funcție publică.

Surpriză – în 2024, Ion Dan Florin, acum membru al Forței Dreptei, a fost propus ca și candidat pentru funcția de primar la Satchinez din partea alianței Dreapta Unită. Au girat cu semnăturile lor candidatura șpăgarului – Claudiu Chira, președintele Forței Drepte Timiș și Dominic Fritz, liderul USR Timiș.

În primă fază, Claudiu Chira, șeful de partid al candidatului penal și vicepreședinte la nivel național, a mimat neștiința, susținând că „nu cunoșteam cazul prima data. Am citit după aceea despre problemele pe care le-a avut, l-am confruntat pe domnul Dan Florin. Mi-a explicat. Ne-am interest și noi să vedem care era situația în acel moment și era mult mai complicată”.

După ce a explicat că al său candidat a fost victima unei conspirații a DNA, deși această structură nu a avut nicio legătură cu cazul, Chira și-a anunțat susținerea totală pentru candidat: „O să îl susținem pe domnul Dan pentru realizările pe care le-a avut în Satchinez. (…) Am aflat și de prin sat, am luat și noi pulsul să vedem cum stă situația. Toți l-au lăudat, toți au zis că merită și am zis să ne asumăm riscul pentru profesionalismul dânsului”.

Dominic Fritz nu a răspuns solicitărilor de a avea un punct de vedere pentru a explica de ce și-a dat acordul pentru candidatura șpăgarului de la Satchinez. Alin Nica a refuzat să comenteze, trimițându-ne să îl întrebăm pe președintele Forța Dreptei Timiș, Claudiu Chira.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.