Mitropolia Banatului, ajutor de 15 milioane de lei pentru nevoiași, anul trecut....

Mitropolia Banatului, ajutor de 15 milioane de lei pentru nevoiași, anul trecut. Ce spune ÎPS Ioan Selejan despre flagelul drogurilor în rândul tinerilor

0
DISTRIBUIȚI

Invitat la emisiunea PRESSALERT LIVE difuzată în Vinerea Mare, ÎPS Ioan a vorbit despre faptele bune făcute în ultimul an de Mitropolia Banatului.

„Cea mai bună predică este fapta. Întâi prin ceea ce putem prin cuvânt, și aici din mila lui Dumnezeu Constituția României și legile permit ca din fragedă pruncie în școală să se predea elemente de credință, de religie, pentru fiecare cult de la noi. De aici începem, din pruncie, să sădim în inima pruncilor acestei țări ideile morale. Pentru că problemele sunt destul de grave în societate, și vedem ce se întâmplă în școli și în jurul școlilor. Apoi revenim la cuvântul din Sfânta Biserică, o altă instituție, apoi intrăm în Cetate, prin preoții de la spital, penitenciare, armată, și preoții și credincioșii care lucrează în sistemele sociale unde încă nu este o evidență clară câți oameni sunt săraci în această țară. De aceea și noi, în cadrul mitropoliei noastre, avem un serviciu social, care când am tras linie, am văzut că anul trecut 15 milioane de lei, materiale și bani, s-au distribuit prin Biserică oamenilor în suferință. Suntem de multe ori contestați că primi ajutoare de la stat, să știți că dacă socotim taxele, impozitele și binefacerile pe care le facem în societate, Biserica dă mai mult decât primește. De aceea încercăm și prin fapte, pentru că aici se concretizează… O religie, dacă nu se concretizează prin fapte morale, poate deveni o ideologie, și o ideologie niciodată nu mângăie și nu hrănește nici trupul, nici sufletul omului. De aceea încercăm, prin atâtea și atâtea așezăminte sociale, să-i mângâiem pe cei în suferință, dar eu sunt foarte mult aplecat asupra problemelor punctuale a omului. Cât este posibil, să nu ne ducem părinții la azil, ci să-i ținem acolo, în satul lor, îngrijindu-ne de tot ce au de trebuință.


De multe ori am discutat cu miniștri din Guvernul României și i-am îndemnat să prevadă o parte din buget pentru a fi gestionat de Biserică pentru problemele oamenilor cu nevoi. Gândiți-vă că preotul, într-un sat, cunoaște foarte bine pe cei mai necăjiți. Îmi aduc aminte când eram episcop în munți, în Harghita, aveam un preot a cărui parohie avea o suprafață importantă de pădure, vreo 100 de hectare. În fiecare toamnă, la începutul lui noiembrie, urca cu 10 căruțe în munți, le încărca cu lemne din pădurea parohiei, iar seara când ajungeau înapoi în sat, trimiteau lemnele familiilor nevoiașe. La fel am putea gestiona și o factură la un pensionar, la o văduvă, și din oraș”, a spus ÎPS Ioan Selejan.

Mitropolitul a vorbit și despre o problemă tot mai răspândită în rândul tinerilor, dar nu numai: consumul de droguri.

„În primul rând, aș putea să spun că legislația este cât se poate de permisivă. Nici n-aș dori să ajungem ca în unele țări, departe de noi, unde sunt niște legi cât se poate de drastice, dar iată că bat vânturile acestea dinspre vest, care vin cu legi tot mai permisive. Or noi, fiind în casa aceasta europeană, mereu ni se spune să adaptăm legile românești la cele din comunitate. În primul rând ar trebui să avem o legislație mai strictă și mai cu responsabilitate. Am vorbit, la întâlnirile pe care le am cu profesorii de religie, le spun să rupă din ora aceea câteva clipe și să vorbească și despre această moarte albă, care bântuie la ora actuală în spațiul nostru românesc. Anul trecut am avut aici o întâlnire cu tinerii ortodocși din 26 de țări, 6.000 au fost la deschidere, și în cele trei – patru zile cât a durat această manifestare, una am dedicat-o consumului de droguri și traficului de ființe umane, unde am colaborat cu medici, deci Ministerul Sănătății, și cu psihologi și specialiști din Ministerul de Interne, și le mulțumesc celor doi miniștri. Cred că acești tineri care au fost aici, la fel vor fi și vor rămâne vectori sociali importanți în salvarea colegilor lor. Acesta a fost în ultimă instanță cuvântul pe care le-am spus, fiecare să salveze cât poate, unul – doi – trei, și din cei câteva mii numărul va crește. Aici, o colaborare mai bună între părinți și școală ar ajuta, și securizarea școlilor. Avem la ora actuală ostași români risipiți prin lume, și de ce nu am găsit și aici, local, persoane pentru supravegherea a ceea ce este mai scump în țara asta, acești tineri”, este de părere ÎPS Ioan Selejan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.