„Marius Bercea: This Side of Paradise”, expoziție la Timișoara cu lucrările unui...

„Marius Bercea: This Side of Paradise”, expoziție la Timișoara cu lucrările unui artist expus la New York, Tokyo, Berlin sau Los Angeles

0
DISTRIBUIȚI

Fundația Art Encounters vernisează vineri, 31 mai, de la ora 19:00, expoziția „Marius Bercea: This Side of Paradise”, curatoriată de Diana Marincu, la sediul permanent Casa Isho de pe bulevardul Take Ionescu.

Este cea mai cuprinzătoare expoziție personală a artistului născut în urmă cu 45 de ani și absolvent al Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, cu expoziții personale la New York, Tokyo, Berlin, Los Angeles, Cluj-Napoca și numeroase expoziții de grup, care reunește la Timișoara peste 40 de picturi și desene realizate în ultimii 15 ani în România și în Statele Unite ale Americii. În ultimele două decenii, opera lui Marius Bercea a explorat vizual și psihologic locurile și oamenii pe care i-a întâlnit, reflectând asupra discontinuităților, paralelelor și transformărilor stârnite de consumerism, capitalism și migrație. Bercea reușește să contopească adesea viziuni dihotomice și să creeze premisele unui punct de întâlnire între ficțiune și realitate, extravaganță și fragilitate, memorie și uitare, formulând întrebări care stârnesc atât un excurs istoric, cât și o incursiune autobiografică. Ca rezultat al acestor interogații profunde și recurente, întregul laborator pictural al artistului devine teritoriul infinit al explorărilor, așa cum le numește artistul, unde „arhiva” se intersectează cu „accidentalul”. Contopirea a două zone geografice, Transilvania și California, a generat peisajul „transilfornian”, atât un trup geografic, cât și o caracteristică identitară. Călătoriile continue ale artistului pe coasta de vest sunt întotdeauna îmbibate de poveștile pe care le acumulează, o sumedenie de motive literare, modele vizuale și intuiții surprinzătoare, care alimentează peisajul său utopic și călătoriile sale permanente între două lumi.

Picturile mai recente abordează o temă legată de identitate și timp, în relație cu un moment specific, 30 de ani după evenimentele din 1989. Portretele realizate de Bercea reprezintă un soi de „album de absolvire”, mulți ani după ce școala s-a terminat și viața a început, pentru o generație de oameni care nu mai împărtășesc aceleași repere politice și sociale cu cei care au trăit acele zile tensionate sau tranziția. Alura lor sugerează o derivă personală și o stare permanentă de izolare socială, ceva ce artistul numește un labirint domestic, populat de starea aceea cunoscută, în care te găsești fără a avea unde să pleci.


Titlul, „Dincoace de paradis”, referindu-se la romanul de debut al scriitorului american F. Scott Fitzgerald, sugerează o zbatere similară cu cea descrisă în carte, în încercarea de împăcare cu o lume complet deziluzionată.

În această expoziție, experiența vizuală este potențată de dialogul permanent între picturile de mari dimensiuni și micile decupaje care corespund unor observații rapide, precum niște semne de punctuație care ritmează expunerea și țes împreună universurile mici și mari pe care artistul le propune. Procesul creativ personal este dezvăluit în expoziție prin intermediul a două tipuri de arhive expuse: există arhiva analogică, pre-internet, care include desene, acuarele psihedelice, șabloane și diorame, și există arhiva digitală, asociată epocii internetului, influențată de dispozitivele pe care le folosim ca extensii ale mâinilor noastre, incluzând o serie de fotografii „de drum” în deșert. Deșertul rămâne un punct terminus, o dovadă a rezilienței naturii și o abstracție geometrică, un semn al „nostalgiei apartenenței”, un element structural semnificativ în opera lui Marius Bercea.

Această expoziție face parte din misiunea de bază a fundației de a aduce în față opera artiștilor care au fost mai vizibili în instituțiile de artă din străinătate decât în țara natală, subliniind în același timp rolul lor crucial în formarea unei noi generații de artiști. Expoziția va putea fi vizitată până în 17 august, de marți până sâmbătă între orele 12:00 și 18:00, iar în fiecare sâmbătă, la ora 17:00, vizitatorii vor avea parte de un tur ghidat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.