Radu Țoancă despre administrația Fritz: „Cred că lucrurile s-au deteriorat destul de...

Radu Țoancă despre administrația Fritz: „Cred că lucrurile s-au deteriorat destul de abrupt”

0
DISTRIBUIȚI

Radu Țoancă, unul dintre cei mai vechi oameni din administrația timișoreană, a vorbit la PRESSALERT LIVE despre mandatul lui Dominic Fritz, prin prisma celor 20 de ani de experiență, 16 ca și consilier local, și patru ca director al Clubului Sportiv Municipal.

„Privesc cu o anumită nostalgie în urmă, dar nu-mi place cum a ajuns consiliul local și Primăria Timișoara în ultimul mandat, cred că lucrurile s-au deteriorat destul de abrupt. Ședințele de consiliu local nu mai au consistență, se încalcă Codul Administrativ, se încalcă Regulamentul de Organizare și Funcționare al Consiliului Local. S-au falimentat societățile comerciale aflate în subordinea municipalității, în frunte cu Coltermul, care avea probleme și înainte, dar nu atât de acute. S-au votat patru – cinci organigrame care au fost desființate de instanță. Au promis că nu vor politiza primăria, instituția colcăie de useriști, unii prost pregătiți profesional. Sper într-un reviriment în perioada următoare, sper ca o echipă de profesioniști PSD și PNL să revină și să readucă profesionalismul. Mă puteți acuza de subiectivism, dar puteți vorbi cu funcționarii vechi din primărie, oriunde au venit acești politicieni de soi nou, care pe ce au pus mâna au stricat. Și, de multe ori, deși au spus «fără penali în funcții publice», au încălcat legea și probabil vor plăti în perioada următoare”, a spus Radu Țoancă.

Acesta a explicat și de ce consilierii locali PSD au votat de cele mai multe ori proiectele administrației USR.

„L-am criticat public de multe ori pe Dominic Fritz, dar noi am luat decizia la nivel de PSD, consultându-ne cu președintele filialei, Alfred Simonis, ca să schimbăm puțin modul în care se făcea politică și administrație în ultimii 35 de ani în Timișoara. În primul rând să nu ne mai opunem sub nici o formă, din contră, ajutăm din răsputeri Timișoara. Foarte puțină lume își amintește că datorită lui Alfred Simonis a fost căldură la Colterm în ultimii doi ani, câte 100 de milioane de lei în fiecare an, și va fi la fel și în acest an. Altfel pățeam ca în 2021, când domnul Nica și Fritz s-au bătut în polemici și a rămas Timișoara fără căldură și apă caldă. Anul trecut, tot Alfred Simonis a salvat câteva zeci de milioane de lei pentru Timișoara – Capitală Europeană a Culturii. Și atunci am fost acuzați că facem jocurile lui Dominic Fritz. Fredi a spus de mai multe ori, timișorenii nu au absolut nicio vină că Dominic Fritz este incompetent, nu putem lăsa Timișoara în frig, nu putem lăsa Timișoara fără evenimente. Am discutat de multe ori în contradictoriu cu colegii de la PNL, am spus așa: preferăm să asigurăm majoritate într-un consiliu local extrem de fragil – deși la început alianța USR-PNL avea o majoritate zdorbitoare, care însă s-a diluat în primele luni de mandat – decât să fim acuzați pe parcurs, și mai ales la momentul bilanțului, că l-am blocat pe Dominic Fritz”, a declarat consilierul local, care pe 9 iunie va candida pentru un loc în Consiliul Județean Timiș.

„A fost o strategie corectă față de timișoreni, să nu obstrucționăm proiecte, ba chiar mai mult, prin intermediul lui Alfred Simonis și Sorin Grindeanu, care au funcții importante la nivel guvernamental, să facemm și mult bine, pentru că toți trăim în Timișoara. Nu duce Fritz în Germania, dacă pierde alegerile, nici ajutoarele de la Colterm, nici spitalele, nici stadionul. Hai să nu-l blocăm administrativ, deși ne enervează și vedem că facem numai tâmpenii, cel puțin în primii doi ani și jumătate nu era săptămână… A fost o zi, acum vreo trei ani, cu trei tâmpenii.


A fost DNA-ul, Curtea de Conturi, o organigramă. Trei tâmpenii pe care o administrație bună nu le face în trei ani. Nu-mi venea să cred cât de jos a putut să ajungă nivelul administrativ în Timișoara. Îmi aminteam de 2004, când am intrat în consiliul local, erau acolo oameni mai în vârstă, veterani din echipa Ciuhandu, profesori universitari, ingineri, avocați. Pe atunci așa mi să păreau de expirați și de prost pregătiți administrativ dar acum, după 20 de ani, constat că oamenii aceia au fost genii în administrație, în bun simț, în educație, față de unii colegi din acest mandat”, este de părere Radu Țoancă.

Una dintre cele mai mari „buline negre” pentru actuala administrație este societatea de termoficare.

„Nu s-a înțeles nimeni cu domnul Lațcău, cred că domnul Lațcău nu s-a înțeles nici cu sine însuși, cred că se certa în oglindă. N-a fost scandal, conflict sau lucruri negative de care să nu-și fi lipit numele. A ascuns faptul că avea o condamnare penală, cu suspendare și muncă în folosul comunității, iar timp de patru ani îi numea penali pe colegii de la PNL. A mai fost celebra frază că Lațcău se trezește la 3 noaptea și rezolvă problema Coltermului. Au administrat Coltermul Lațcău cu Fritz, care în viața lor n-au condus doi oameni toată viața lor, l-au făcut zob și l-au lăsat în insolvență. În egală măsură, pentru prima amendă la Colterm venită în 2021, este vinovat, în afară de domnul Fritz, și domnul Nica. Vă reamintesc că, atunci, domnul Fritz a zis că a avut promisiuni de la domnul Nica că se vor primi bani guvernamentali pentru acele certificate. Domnul Nica a fost într-adevăr la București, premier era domnul Cîțu, și i s-a spus frumos că sunt zeci de primari liberali care au probleme majore cu sistemul centralizat de termoficare, că acest tip de finanțare poate fi asimilat ca fiind ajutor de stat și repudiat de Comisia Europeană. Coltermul a fost primul semnal de alarmă că cei veniți în 2020 la guvernarea locală habar nu au de administrație și că, pe deasupra, mai au și o doză de răutate și de rea intenție. Am tot încercat, inclusiv cu abordarea constructivă de care am vorbit, să creem punți de legătură, dar nu ai cu cine. Ei vor pleca în 9 iunie pe ușa din dos de la Primăria Timișoara și de la celelalte primării unde au fost aleși”, a mai spus reprezentantul PSD.

Acesta consideră că unele dintre acțiunile din ultima vreme ale primarului Fritz, inclusiv „lupta cu clanurile”, nu sunt decât exerciții de imagine.

„Felicitări, nu pentru luptă, că e la nivel figurativ, ci felicitări pentru că au gândit-o într-o cheie de marketing politic. Domnul Cârpaci, cu strada Cezar, a fost în audiență la domnul Fritz acum câțiva ani cu acea problemă, primarul a pus-o de o parte, iar acum a vândut-o ca și cum ar fi eliberatorul orașului de mafia imobiliară. Cu demolările de pe malul Begăi, mulți au câștigat în instanță. Așa numita eliberare a malului Begăi de sub dominație mafiotă este un praf în ochii fraierilor. Cunosc mulți întreprinzători din acea zonă, care au moștenit după ’90 o situație complicată. Clădirile le-au cumpărat fără să poată cumpăra terenul de sub ele, care aparține municipalității. Și nicio administrație nu și-a asumat o intabulare, un contract de comodat sau de închiriere, pentru că presupuneau licitații publice. Asta înseamna că cine a cumpărat un ștrand sau o terasă în anii ’90 prin metoda Mebo, prin sindicat și așa mai departe, cum era legislația pe atunci, te poți trezi cu un terț care vine și cumpără la licitație terenul de sub clădirea ta. Ei, Dominic Fritz, în loc să rezolve această problemă, pentru că treptat a început să se nuanțeze legislația în domeniu, în loc să vină cu bună credință spre acești oameni, care nu au furat nimic, au cumpărat niște imobile, de bună credință, a făcut un spectacol grotesc. Cu excepția Termalului, care e proces vechi, pierde pe rând procesele și duce în derizoriu toată situația”, a concluzionat Țoancă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.