Lucrările unor tineri care au participat la o rezidență artistică în Finlanda,...

Lucrările unor tineri care au participat la o rezidență artistică în Finlanda, adaptate la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Asociația Culturală Marginal a lansat proiectul „Post-Digital Extensions”, ce adaptează o serie de lucrări realizate într-un context local către un public internațional, în cadrul unei rezidențe artistice dedicate tinerilor artiști din Timișoara, care a avut loc în Finlanda, la Oulu și la Varjakka, între 8 și 18 august.

Acest proiect continuă programul „Post-Digital Intersections” din 2023, anul în care Timișoara a fost capitală culturală europeană, care a oferit unui grup de 12 tineri artiști și teoreticieni din România mentorat și sprijin pentru cercetare și producție artistică, acestora oferindu-se posibilitatea de a colabora pe tot parcursul programului atât între ei, cât și cu artiști și curatori internaționali – Annick Bureaud, Ruth Anderwald, Leonhard Grond, Claudia Schnugg, Dasha Ilina, Jan Świerkowski, Andrei Tudose și Sabina Suru. În această nouă etapă, artistele Alexandra Costea și Anca Șișu au fost selectate pentru o rezidență în Finlanda, pentru a întări schimbul cultural dintre cele două țări și rețeaua de comunicare și influență a capitalelor culturale europene, între care se va afla, în 2026, și orașul finlandez Oulu.

„Post-Digital Extensions” și-a propus să adapteze lucrările, ideile și metodologiile concretizate anul trecut la Timișoara în contextul cultural și artistic din Oulu, pentru care asociația finlandeză TaikaBox din Varjakka și alți colaboratori din Oulu și-au oferit sprijinul, proiectele create fiind expuse între 15 și 17 august în spațiul Oulu Urban Culture, în cadrul evenimentului Oulu Arts Night.

„Experiența m-am făcut să realizez că modul de exprimare și mediul în care lucrez pot fi schimbate oricând, iar mesajul va rămâne la fel de puternic. Modul în care o lucrare este adaptată poate ajuta ca aceasta să ajungă la un public mai mare, dar îi poate și adaugă valoare, incluzând diferite comunități. Am aflat că pierderea caselor, a comunităților, este un subiect mult mai comun decât credeam, iar oamenii relaționează puternic cu el. Am putut observa modul în care oamenii au interacționat cu instalația, preferând să ascundă imaginea prezentului pentru a putea lăsa la suprafață povestea și memoria locului” este concluzia artistului Alexandru Costea, iar Anca Șișu mărtueisește că „această experiență mi-a întărit convingerea că arta este în mod fundamental o unealtă pentru conexiune. M-a luat prin surprindere deschiderea cu care au fost primite lucrările în momentul în care vizitatorii au aflat despre ce sunt, trasând imediat paralele între culturi. În esență, trecem prin aceleași lucruri, individual și colectiv. Iubim, investim, pierdem, suntem pierduți, ne regăsim.


Sunt evenimente care se întâmplă ciclic și ne putem identifica cu ele indiferent de perioada de timp sau locul în care ne naștem”.

Inițiatorul și curatorul programului, Andrei Tudose, a concluzionat la rândul lui: „Ceea ce am făcut în proiectul Post-Digital în ultimii doi ani a fost depășim diverse granițe: între diferite niveluri de experiență, între practici artistice, între țări. În această vară, în Oulu, am făcut un nou pas, implicând activ comunitatea locală finlandeză atât cu scena artistică românească, cât și cu experiența de anul trecut a programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii, continuând să extindem punți care pot avansa cercetarea și producția artistică, dinspre România în toată Europa”.

În data de 6 octombrie, de la ora 16:00 va fi organizată la Timișoara o masă rotundă în care vor fi relatate experiențele din Finlanda, pentru a oferi noi orizonturi artiștilor locali, precum și un caracter simetric și complet schimbului internațional. Masa rotundă va fi găzduită în cadrul Simultan Festival 2024, în colaborare cu Asociația Simultan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.