Ucraina confirmă că mai mulți militari se numără printre cele 51 de victime ale atacului cu rachete rusești care a lovit marți orașul Poltava, în centrul Ucrainei.
Cel puțin 51 de persoane au fost ucise și alte 271 au fost rănite în urma unui atac cu rachete rusești asupra orașului Poltava, în centrul Ucrainei.
O școală militară și un spital din apropiere au fost atacate. Forțele terestre ucrainene au confirmat că personalul militar a fost ucis în atac, potrivit BBC.
Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că oamenii nu au avut suficient timp să ajungă la adăposturi după ce a sunat alarma de raid aerian.
Mykyta Petrov, în vârstă de 26 de ani, un cadet care a început să lucreze la Institutul Militar de Comunicații Poltava în urmă cu doar două săptămâni, a descris momentul atacului, spunând că a doua rachetă a lovit la doar trei secunde după prima.
Deputatul ucrainean Oleksiy Goncharenko a declarat pentru BBC că cele două minute între sirena de raid aerian din Poltava și aterizarea rachetelor au fost „nimic”.
„Imaginați-vă că vă aflați la etajul șase al unei clădiri și trebuie să fugiți la parter. Este realist că puteți face acest lucru în două minute?”, a spus el.
Într-o declarație pe Telegram care a confirmat decesul militarilor, forțele terestre ucrainene au declarat că este în curs o anchetă pentru a stabili dacă s-a făcut suficient pentru a-i proteja pe cei loviți de rachete.
Aceasta a confirmat că vor fi sporite măsurile suplimentare pentru a asigura siguranța militarilor.
Zelenski a spus, la rândul său, că a fost ordonată o anchetă „completă și rapidă” și că „toate serviciile necesare sunt implicate în operațiunea de salvare”.
El a continuat spunând că Ucraina are nevoie de sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune „care să ne protejeze de teroarea rusă” și a adăugat că „fiecare zi de întârziere înseamnă, din păcate, mai multe vieți pierdute”.
Președintele SUA, Joe Biden, a descris atacul drept „deplorabil”, adăugând că este „o amintire tragică a încercărilor continue și scandaloase ale lui Putin de a încălca voința unui popor liber”.
„Statele Unite vor continua să fie alături [de poporul ucrainean] – inclusiv prin furnizarea sistemelor de apărare aeriană și a capacităților de care au nevoie pentru a-și proteja țara”, a declarat el.
Atacul asupra institutului militar din Poltava a avut loc în timp ce liderul rus Vladimir Putin a sosit în Mongolia.
Poltava, situată în centrul Ucrainei, avea înainte de război o populație de 300.000 de locuitori și este situată la 300 de kilometri de Kiev.
Înființat în anii 1960, când Ucraina făcea încă parte din URSS, Institutul militar de comunicații Poltava pregătește specialiști în telecomunicații.
UPDATE Un atac aerian rusesc a lovit miercuri dimineață orașul Liov din vestul Ucrainei, provocând moartea a trei persoane și rănind peste 30.
Atacul a vizat centrul istoric al orașului Liov, distrugând peste 50 de clădiri, printre care se numără școli, case și clinici, transmite Reuters.
Primarul orașului a fost văzut inspectând daunele, deplasându-se printre ruinele clădirilor distruse într-un videoclip postat pe Telegram.
Liov, situat aproape de granița cu Polonia, țară membră NATO, a fost rareori ținta unor atacuri de asemenea amploare.
Proximitatea față de granița NATO ridică îngrijorări serioase cu privire la potențiala escaladare a conflictului dincolo de granițele Ucrainei.
Ca răspuns, Polonia a luat măsuri imediate de precauție. Pentru a treia oară în ultima săptămână, autoritățile poloneze au trimis avioane să patruleze.
Atacul vine la doar o zi după o altă tragedie în Ucraina. Marți, mai multe rachete balistice rusești au lovit un institut militar din orașul Poltava, în centrul țării, provocând moartea a 50 de persoane și rănind sute.
Experții militari ruși sugerează că atacurile fac parte dintr-o campanie de represalii a Moscovei, ca răspuns la recenta incursiune a forțelor ucrainene pe teritoriul rus.
Miercuri, Rusia a atacat, de asemenea, Kievul și alte câteva regiuni cu rachete, dar nu au fost raportate pagube imediate.
Ministrul de externe şi-a dat demisia
Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, și-a prezentat demisia. Anunțul a fost făcut de Ruslan Stefanciuk, președintele Radei Supreme a Ucrainei, care a confirmat primirea scrisorii de demisie a lui Kuleba.
„Verkhovna Rada a primit o scrisoare de demisie din partea lui Dmytro Kuleba, ministrul afacerilor externe al Ucrainei”, reiese dintr-o declarație a lui Ruslan Stefanciuk, președintele Radei Supreme a Ucrainei, citat de Ukrainska Pravda.
Stefanchuk a postat o fotografie a scrisorii de demisie și a adăugat că aceasta va fi examinată în cadrul uneia dintre următoarele sesiuni plenare ale parlamentului.
S-a anunțat anterior că Rada Ucrainei va demite un număr de miniștri și pe șeful Fondului Proprietății de Stat, pe 4 septembrie, și va începe să numească noi funcționari la 5 septembrie.
Marți, șefii a trei ministere și viceprim-ministrul Olha Stefanishyna și-au prezentat scrisorile de demisie.
Surse ale Ukrainsk