
Aflat la a 24-a ediție, festivalul Timorgelfest, devenit deja o tradiție a lunii octombrie în orașul de pe Bega, se menține mereu proaspăt și inovator, reunind și în acest an artiști extraordinari, într-o serie de concerte inedite. Ediția din acest an a evenimentului prezintă, pe parcursul lunii octombrie, nouă evenimente dedicate muzicii de orgă, la Timișoara, Lugoj, Cenad și Dudeștii Noi. La ediția de anul acesta, care se desfășoară în perioada 1 – 29 octombrie, sunt invitați renumiți artiști internaționali din Germania, Franța, Elveția și Suedia, alături de studenți și profesori de la Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara.
În data de 15 octombrie, studenții clasei de canto a lect. univ. dr. Diana Matei, de la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara au susținut un concert de muzică sacră cu orgă la Biserica Romano Catolică Sf. Vendelin din Dudeștii Noi. O zi mai târziu la Biserica Romano – Catolică din Cenad a avut loc un concert cu The Romanian Flute Ensemble, iar joi seara studenții din anul II Arta Actorului, clasa asist.univ.dr. Laura Avarvari s-au alăturat colegilor de la clasa de orgă pentru un recital inedit care a avut loc în Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru.
Următorul concert inclus în cadrul Timorgelfest va avea loc joi, 24 octombrie, de la ora 19:30, la Domul Romano Catolic din Timișoara.
Soliștii Thomas Pellerin și Grégoire Blanc propun un recital de orgă și theremin, în premieră pentru orașul nostru, care promite să fie o experiență de neuitat pentru toți cei pasionați și curioși de intersecția dintre muzică și știință. Thereminul este un instrument muzical electronic care este controlat fără contact fizic din partea interpretului și a fost inventat de către Lev Sergeyevich Termen, care l-a patentat în anul 1928. Deși vorbim despre un instrument electronic și modern, programul muzical al serii cuprinde lucrări pornind de la Johann Sebastian Bach, trecând prin sonoritatea sacrală a lui Olivier Messiaen și atmosfera hispanică a lui Manuel de Falla și încheind cu două mișcări din Simfonia a noua a lui Antonín Dvořák. Mai mult, cei care își doresc să afle mai multe detalii despre acest instrument fascinant chiar de la solistul serii, au ocazia de a participa la o prezentare a thereminului care va avea loc în data de 23 octombrie, în Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara.