Dan Pintilie patronul firmei Fire Show și președintele Asociației Importatorilor și Comercianților de Produse Pirotehnice din România, a vorbit la PRESSALERT LIVE despre problemele cu care se confruntă cu legislația în domeniu.
„Ne încurcă legislația actuală deoarece nu se respectă. Dacă s-ar respecta, legea actuală HG 1102 transpune directivele europene și ar trebui să se aplice cu prioritate. Ceea ce IGPR-ului, Direcția Arme, Explozivi, Sustanțe Periculoase, nu-i convine, pentru că la HG-ul 1102 au un singur articol unde pot să controleze societățile care dețin autorizații sau persoanele care dețin carnete de pirotehniști să nu comercializeze publicului larg sub 16 ani. Și atunci nu le convine, ei vor dosare penale. Aici, la dosare penale, ne ducem doar la 126/95. Articolul 137 din Legea 126/95 spune operațiuni fără drept. Niciodată nu au vrut să înțeleagă că acel articol nu este pentru societățile care dețin autorizații. Toți procurorii din țară au arătat faptul că acea faptă, operațiuni fără drept, nu există în codul penal. Doar ajungem, facem dosar penal și după trei ani de zile se clasează că fapta nu există. Pune IGPR-ul în mișcare sute de polițiști, cel puțin la mine, îmi vin 700 – 800 de polițiști”, a povestit Pintilie, ale cărui afaceri au fost ținta a zeci de percheziții, cel mai recent în ultimele zile ale anului trecut.
Acesta consideră că din cauza faptuui că legea nu a fost aliniată directivelor din Uniunea Europeană, polițiștii pot interpreta.
„Am făcut mai multe demersuri, mai avem încă un pas și este posibil ca statul român să fie sanționat pe această temă, deoarece nu au transpus directiva europeană într-o lege, cum s-a cerut. Deci noi am avut termen limită de la Uniunea Europeană să lichidăm stocurile vechi până în 2017. Legea 126/95 vorbea de clase al obiectelor priotenice, adică era clasa 1, clasa 2, clasa 3, clasa 4, T1 și T2. În HG 1102, care este din 2014, au venit cu F-uri, F1, F2, F3, F4, T1, T2, P1, P2. Deci s-au mărit ca și categorii obiectele pirotehnice, nu mai sunt ca și în 126. Iar în 126 era vorba că trei grame erau destinate publicului larg, iar acum nu mai există acea limită de 3 grame pentru publicul larg. Acum se clasifică în funcție de pericolul produsului, este cu totul și cu totul altceva, iar polițiștii nu vor să înțeleagă lucrurile astea”, este de părere Dan Pintilie.
Cel mai vechi dosar al său este din 2015, deși în acest domeniu faptele se prescriu după trei ani.
„Dosare penale sunt foarte multe. Unul din dosare făcut în 2015 cu Bucureștiul, IGPR-ul, Direcția Arme, cei de la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, inclusiv șeful serviciului de la Bacău și cu Timișoara. (…) Deci el era prescris de trei ori până acum, dosarul.
Dar l-au ținut, că e mai important să aibă firma Fire Show dosare penale. Pentru ei, nu pentru mine. Am multe dosare, în general toate sunt câștigate. Mai sunt doar două dosare, Buzău și Timișoara din decembrie anul trecut, unde comisarul șef de la Serviciul Arme a făcut o sesizare din oficiu ca să ajungă să-mi controleze societatea. A rămas surprins că în 30 și 31, când e fluxul cel mai mare, nu au descoperit cele ce credeau ei că se va găsi la firma Fire Show. N-or vrut și nu vor să înțeleagă: marfa îmi vine legal, eu plătesc TVA-ul și taxele înainte de a vedea produsele. Eu nu pot să mă fur pe mine, trebuie să le vând legal. Pun și cheltuie enorm de mulți bani doar ca să mă păzească pe mine. Eu sunt în siguranță în perioada decembrie, știu sigur că poliția mă păzește, și nimeni nu o să-mi fure cafeaua de pe masă”, a glumit Pintilie, care spune că a devenit „imun” la vederea polițiștilor, pentru că „știu destul de clar că nu am făcut nicio ilegalitate, iar marfa îmi pleacă legal de la mine”.
Și mașinile care transportau materiale pirotehnice au fost oprite, însă afaceristul consideră că fără temei legal.
„Nu a existat nicio mașină a firmei Fire Show fără documente legale, fără documente de provenință a mărfii. Nu a existat nicio factură, că nu au vrut să le ia în considerare… Avem în mai multe județe plângere penală și procurorilor și judecătorilor de caz, deoarece n-au vrut să iau în considerare factura sau avizul de însoțire a mărfii, dar în dosarul penal, ele existau în original. Cum au ajuns acolo, vă întreb eu pe dumneavoastră, dacă șoferul nu le avea și eu n-am avut dreptul să studiez dosarul, cum au ajuns acele acte în original? Deci ele există. Nu există să plece din depozit nici o mașină, că e mare, că e mică, fără documente legale. (…) vedem destul de clar că încheie un proces verbal conform articolului 37 din legii 126 pe 95, litera A, unde spune «operațiuni fără drept». Care sunt atunci cele cu drept? Pentru că eu sunt singurul din România care am, conform anexei 1 din HG 536/2002, toate operațiunile. La anexa 1 se vorbește despre operațiunile în domeniul pirotehnic, și acolo sunt șase operațiuni. Primele două sunt de preparare și producere. Doar eu le am pe alea. Sunt singurul care am marcă înregistrată la OSIM. Și atunci eu vă întreb pe dumneavoastră, și toată poliția știe destul de clar, de la direcție până la ultimul, de la serviciul Arme, știe că firma este autorizată. Dacă sunt autorizat, care sunt operațiunile fără drept?”, s-a întrebat Dan Pintilie, care a făcut și plângere penală la adresa mai multor persoane, din cauza acestor probleme.