Exponatele lunii noiembrie în muzeele din vestul țării

Exponatele lunii noiembrie în muzeele din vestul țării

0
DISTRIBUIȚI

Recent inaugurata expoziție de arheologie a Complexului Muzeal Arad continuă să fie cel mai nou punct de atracție al publicului arădean și nu numai, prin modul atrăgător în care aceasta a fost amenajată, pentru a reda într-un mod cât mai inedit  viața oamenilor de pe meleagurile arădene din cele mai îndepărtate epoci. Obiecte de podoabă din aur vechi de mii de ani, monede din aur și argint, războinici, o plimbare virtuală prin vestita cetate din epoca bronzului de la Sântana Veche, supranumită „Troia din Carpați” și multe alte descoperiri arheologice din județul Arad sunt doar câteva din expnatele care prilejuiesc o captivantă călătorie în trecut, atrăgând sute de vizitatori arădeni și nu numai.

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva vernisează în 3 noiembrie, la ora 12,00, expoziția itinerantă de fotografie „Cum respiră pământul”, deschisă până în 14 noiembrie, în care sunt prezentate 20 de  lucrări realizate de regizorul Dan Mihalcea la vulcanii noroioşi de la Pâclele Mici, judeţul Bacău. Lucrările au fost realizate după ce, în anul  2009, Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie, Ziua Planetei Pământ, care atrage atenţia asupra efectelor poluării şi degradării mediului înconjurător şi militează pentru conservarea naturii şi pentru un viitor mai bun al planetei.

În 6 noiembrie, la ora 18,00, Muzeul Banatului Montan din Reșița vernizează expoziția „Atlantida. Lumi pierdute”, realizată în colaborare  cu Koordinierung Ostmittel- und Südosteuropa și cu Museum Europäischer Kulturen din Berlin, care are ca temă dispariția unor comunități, obiectele expuse fiind adevărate povești despre lumi pierdute în secolul trecut și cel prezent, când mii de mici așezări rurale au dispărut, din diverse motive, dar în ultima vreme, interesul pentru viața în natură este tot mai răspândit și readuce comunitățile rurale în actualitate. Așezările  românești Ada-Kaleh, Herepea, Lindenfeld și Geamăna, selectate pentru proiectul „Atlantida. Lumi mici” sunt prezentate de Muzeul Banatului Montan din Reșița.

Exponatul lunii noiembrie ales de Muzeul Banatului Montan este o fotografie care a imortalizat un moment legat de evenimentele petrecute în urma Unirii din 1 decembrie 1918, fiind o mărturie importantă pentru istoria Banatului. Fotografia prezintă momentul în care armata franceză predă simbolic armatei române, la Reșița,  destinele Banatului de munte, ca un omagiu adus trupelor de infanterie sau artilerie, unităţilor de jandarmi, care au marcat în intervalul iulie-august 1919 una din cele mai importante pagini de istorie bănățene. Intrarea armatei române în vara anului 1919 la Lugoj, Bocşa, Reşiţa, Caransebeş, Oraviţa, Timişoara, a asigurat desăvârşirea unităţii statale a României, completând actul unirii de la Alba-Iulia.

Un cercel de argint cu sticlă bicoloră, descoperit la Orșova și datat în secolele XVI-XVII este exponatul lunii la Muzeul Național al Banatului.


Este alcătuit dintr-o placă bogat ornamentată în relief cu forme rotunde, stelare, spirale, cu montura centrală a unei sticle bicolore, albă și roșie, având un sistem de prindere cu toartă rotundă. La baza acestei plăci se află cinci brațe din sârmă de argint subțire, împletită, care au suferit deformări și pierderi de material. La capătul acestora, cândva, par să fi existat alte mici pandantive minuțios ornamentate, dintre care unul s-a păstrat aproape întreg, iar din altul a rămas doar un fragment. Obiectul de podoabă, una din piesele de patrimonu ale muzeului, a fost recent restaurat în lboratorul muzeului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.