Horia Colibășanu se pregătește pentru o premieră mondială pe „Acoperișul Lumii”. Vezi...

Horia Colibășanu se pregătește pentru o premieră mondială pe „Acoperișul Lumii”. Vezi ce vrea să încerce și când va „ataca” Everestul

0
DISTRIBUIȚI

Horia Colibasanu pe varful Lhotse 2013

„Plecam cu șanse mici de reușită, știm asta. Dar mai știm, în același timp, că acum e momentul nostru. Suntem pregătiți fizic și psihic, suntem rodați că echipă, suntem determinați”, a fost mesajul transmis, luni, de Horia Colibășanu.

Horia Colibășanu și Peter Hamor se află în tăbăra de bază a Muntelui Everest (ruta Nordică, Tibet), la o altitudine de 5.200 de metri.


Săptămâna aceasta ei vor încerca să deschidă o rută nouă, fără oxigen suplimentar și fără șerpași.

„Tatonăm ideea de a deschide o rută nouă pe fața nordică a Muntelui Everest încă din octombrie 2013, când am pus pe hârtie proiectul expediției. Acum suntem hotărâți să o facem”, a declarat Colibășanu. Stomatologul din Timișoara are în palmares șapte optmiari (munți de 8.000 de metri), atinși fără ajutorul oxigenului suplimentar sau al șerpașilor.

Colibășanu face echipă cu slovacul Peter Hamor, care are 11 vârfuri de 8.000 de metri în palmares, dar și tentative reușite de a deschide rute noi pe alți optmiari.

Horia Colibășanu, alpinistul român cu cele mai bune performanțe la altitudine extremă, va încerca să deschidă o rută nouă pe fața nordică a Muntelui Everest (8.848 metri) aflat în lanțul Himalaya, la granița dintre Tibet și Nepal. El este primul alpinist român care își propune o premieră mondială pe cel mai înalt munte din lume.

Colibășanu este singurul român care a reușit ascensiunea vârfurilor Annnapurna, K2 și Dhaulagiri, trei din Top 5 vârfuri mortale din lume, fără oxigen suplimentar și șerpași, care a reușit, pe 30 aprilie, ascensiunea în premieră românească a muntelui Shisha Pangma (8.027 metri).

Din cele peste 5.650 de ascensiuni reușite ale Muntelui Everest, pe parcursul a 60 de ani, doar 173 au fost realizate fără oxigen suplimentar, adică 3%, potrivit lui Eberhard Jurgalski, o autoritate în domeniu. Sezonul de ascensiune a Muntelui Everest din 2014 a debutat cu o avalanșă pe rută sudică (Nepal), care a produs un număr-record de decese în istoria muntelui, în data de 18 aprilie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.