Peste 1.000 de „specialiști în democrație” vor învăța societatea civilă să pună...

Peste 1.000 de „specialiști în democrație” vor învăța societatea civilă să pună presiune pe politicieni. Ce proiect a inițiat Academia de Advocacy VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

„Vinovăția pentru situația din România nu o poartă oamenii politici, ci responsabilitatea o are societatea civilă, patronatele, sindicatele și restul societății civile”, acesta este punctul de vedere al lui Radu Nicosevici, președintele Academiei de Advocacy, prezentat în această seară, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE. Radu Nicosevici consideră că, în orice democrație serioasă, societatea civilă face presiune „foarte puternică” pe clasa politică. Tocmai de aceea a inițiat două proiecte pentru a-i încuraja pe români să afle cum se cheltuiesc banii publici.

Președintele Academiei de Advocacy consideră că în România există două legi „excepționale”, și anume Legea Nr. 544, privind liberul acces la informațiile de interes public, și Legea Nr. 52, privind transparența decizională în administrația publică. Astfel, potrivit Legii Nr. 52, autoritățile administrației publice au obligația de a informa și de a supune dezbaterii publice proiectele de acte normative.

„Am avut șansa să inițiem un proiect mare, de cinci milioane de euro, prin intermediul căruia am introdus o nouă meserie în România, aceea de lobby-ist profesionist.


Am pregătit 800 de oameni din opt regiuni ale României, care știu să folosească cele două legi. Am observat că Legea 52 nu e bună, am creat o coaliție în România și am reușit să modificăm Legea 52. Acum, am prins o finanțare norvegiană și se merge mai departe cu campania. Vom merge în fiecare capitală de județ și vom instrui oameni cum să facă treaba asta”, a explicat Radu Nicosevici.

Potrivit președintelui Academiei de Advocacy, pe lângă cele 800 de persoane care au fost pregătite deja în cadrul primului proiect și care știu „cum se mănâncă transparența și consultarea publică”, vor mai fi pregătiți alți o mie de oameni, printre care și mulți elevi și tineri. „Politicienii pe asta contează, au văzut că nu există reacție a societății civile. Iar politicienii văzând că nu există reacție, merg mai departe. Prin acest proiect, ne dorim ca lumea să poată participa la consultare publică pe orice”, a mai precizat Radu Nicosevici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.