Artiști de Grammy și poftă de muzică, pe scenă și în public....

Artiști de Grammy și poftă de muzică, pe scenă și în public. Cum a fost la Gărâna Jazz 2015

0
DISTRIBUIȚI

Peste 25.000 de oameni au respirat jazz de Premiile Grammy la Gărâna Jazz Festival, în Poiana Lupului. Între ei, europarlamentarul Monica Macovei, care a venit în județul Caraș-Severin pentur a savura muzică de calitate.

11665581_948936635170778_6287988216426870970_n Gărâna Jazz Festival este singurul festival internațional de jazz open-air din Europa de Est. în cele patru zile a adunat, pe cele trei scene, zeci de artiști. În Poiana Lupului, în fața scenei mari, în biserica din Văliug sau la hanul La Răscruce, concertele s-au ținut lanț și au fost extraordinare. În prima zi, Tigran Hamasyan Trio a avut un succes nebun, dar și grupul german Nighthawks și Enzo Favata Quartet și Trio Spanache.

Ziua de vineri a adus la Gărâna cinci concerte. Adam Bałdych & Paweł Kaczmarczyk și-au prezentat practic, în premieră, viitorul disc. Au urmat Ralph Towner (membru al legendarei trupe Oregon) & Wolfgang Muthspiel, apoi recitalul chitaristului de legendă din spațiul ex- jugoslav, Vlatko Stefanovski, considerat unul dintre cei mai buni chitariști ai lumii.

A treia zi a festivalului a fost una din cele mai valoroase din istoria de 19 ani a evenimentului. Capul de afiș a fost Renaud Garcia, cel mai bun contrabasist al Franței, care a cântat în fața a peste 7.000 de oameni.


A urmat recitalul grupului francez, Biréli Lagrène Gypsy Project, construit în jurul celui mai important chitarist acustic din Europa, iar apoi Stanley Clarke Quartet.

garana 2015„Toți muzicienii din trupă au cântat cu o poftă incredibilă. Le-a plăcut enorm. Recitalul și succesul au fost pe măsură. Stanley, făcând o comparație cu North Sea Jazz Festival, unde cântaseră cu numai o seară înainte, vineri, a spus că Gărâna e un festival adevărat, iar celălalt i s-a părut, comparativ, unul de tip Hollywood. Adevărul este că chiar se întâmplă doar jazz la Gărâna, spre deosebire de alte festivaluri care nu produc aceleași emoții artiștilor adevărați. Pentru noi, ca organizatori, e măgulitor că absolut toți artiștii vor să revină și chiar insistă asupra acestui lucru”, a punctat Marius Giura, inițiatorul și organizatorul Festivalului e Jazz de la Gărâna.

Evenimentul a adus în comuna din Caraș Severin zeci de artiști, dintre care trei premiați cu Grammy. Unii dintre aceștia, premiații cu Grammy pentru R&B în 2014, au cântat duminică – Snarky Puppy. Tot duminică, pe scena festivalului au mai urcat Stucky / Doran / Studer / Tacuma – Hendrix Project și Stefano Battaglia Trio.

Gărâna Jazz Festival a fost finanțat de Ministerul Culturii, Consiliul Județean Caraș Severin și alte câteva centre culturale.

Foto: Elisabeth Ochsenfeld

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.