PNȚCD, exclus din Partidul Popular European. Mai multe facțiuni țărăniste, unite într-o...

PNȚCD, exclus din Partidul Popular European. Mai multe facțiuni țărăniste, unite într-o nouă grupare

0
DISTRIBUIȚI

Adunarea Generală a Partidului Popular European (PPE) a decis excluderea PNȚCD-Pavelescu din familia politică a partidelor creștin-democrate, pe motiv că nu mai este un partid parlamentar din anul 2000 și a întârziat plata cotizației.

Partidul Național-Țărănesc, dizolvat în vara anului 1947 de comuniști, care i-au arestat și condamnat pe conducătorii partidului în frunte cu Iuliu Maniu și Ion Mihalache, a fost afiliat în 1987 la Internaționala Creștin Democrată (ulterior Partidul Popular European) în clandestinitate, de către Corneliu Coposu, fost șef de cabinet al lui Iuliu Maniu. El a reînființat partidul după 1990 sub numele de Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD), acesta fiind primul partid înscris în lista partidelor politice din România după prăbușirea regimului ceaușist. Partidul a dobândit, în doar câțiva ani, o mare credibilitate, dar la scurt timp după moartea lui Corneliu Coposu a intrat într-un declin din care nu și-a mai revenit.

Un nou partid național-țărănesc

Deși Aurelian Pavelescu consideră că a fost „o execuție de tip bolșevic”, în țară cei mai mulți țărăniști spun că partidul are „o conducere ilegitimă, inconsecventă, ineficientă și imorală”, Pavelescu fiind președinte doar pentru că deține ștampila partidului.

Reprezentanți ai mai multor grupări de sorginte țărănistă, respectiv Asociația Clubul Național-Țărănist PNȚCD, PNȚ Maniu-Mihalache, Asociația Inițiativa Transilvaniei Iuliu Maniu, Fundația Iuliu Maniu-Ion Mihalache și PNȚCD – Radu Rizescu s-au întâlnit încă în această primăvară la Brașov, principalul scop al reuniunii fiind dezbaterea și adoptarea unei hotărâri privind aderarea tuturor grupărilor țărăniste la PNȚ Maniu-Mihalache, partid care a definitivat înscrierea în registrul partidelor politice. „Demararea acestui nou proiect politic a fost decisă ca urmare a crizei acute de credibilitate în planul gândirii și acțiunii politice național-țărăniste din ultimii ani, din cauza imposturii flagrante reprezentate de actuala conducere a PNȚCD, partid care a fost condus altădată de personalități de excepție precum Iuliu Maniu, Ion Mihalache sau Corneliu Coposu”, a spus Tudor Caracioni, președinte fondator al PNȚ Maniu-Mihalache Arad.

La întâlnirea de la Brașov au participat reprezentanți ai formațiunilor civice și politice din 24 de județe și patru sectoare ale capitalei, Timișul fiind reprezentat de Gheorghe Ciuhandu, membru fondator al PNȚ Maniu-Mihalache.


Aceștia au decis să subscrie la noul proiect politic PNȚ Maniu-Mihalache, a cărui doctrină a fost prezentată la întâlnire și care se dorește a fi una de centru. Aceasta se adresează, în primul rând, intelectualilor și tineretului, celor cu vârsta între 35 și 50 de ani, considerați a fi vectori de influență în cadrul societății. Va fi convocat un comitet național de conducere care să organizeze primul congres al partidului, în luna octombrie, la care va fi aleasă și viitoarea conducere a noului partid, se va constitui Senatul PNȚMM și vor fi confirmați membrii de onoare ai partidului, printre care surorile Coposu și Doina Cornea. „În opinia mea, este un moment istoric pe care nu trebuie să-l ratăm, un moment de cotitură, care poate marca startul reafirmării mișcării țărăniste din România”, a adăugat Tudor Caracioni.

PNȚCD, contestat și țară

După decizia de excludere a PNȚCD din PPE, grupările țărăniste au dat un comunicat prin care aduc la cunoștință că „național-țărăniștii au luat act cu tristețe, dar fără surprindere, de decizia de excludere a PNȚCD din cadrul Partidului Popular European… Am asistat din păcate la o nouă fanfaronadă prin ultimul discurs și îmbățoșarea penibilă în fața partenerilor europeni a unui personaj politic minor (președinte cu ștampilă al PNȚCD) care umilește la fiecare apariție memoria liderilor istorici și prezentul aderenților credincioși ai partidului… Național-țărăniștii rămân parteneri loiali ai Europei și al curentului creștin-democrat, sunt deciși să se exprime politic prin PNȚ Maniu-Mihalache, să revină în familia europeană creștin-democrată și să refacă respectul pentru PNȚCD, posibil doar prin îndepărtarea impostorilor care îl parazitează în prezent și a căror demisie imediată o cerem. Facem apel la național-țărăniști, la simpatizanții și susținătorii ideilor politice ale lui Corneliu Coposu lansate în anii ’90 să ni se alăture pentru a relansa un partid național-țărănesc autentic, puternic, demn și independent pe scena politică românească”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.