Jucării de altădată, cu povești despre zâmbete uitate. O expoziției inedită, la...

Jucării de altădată, cu povești despre zâmbete uitate. O expoziției inedită, la Bastionul Theresia

0
DISTRIBUIȚI

Timişorenii nostalgici sau cei care vor să vadă cu ce se jucau bunicii şi părinţii noştri pot vizita, de săptămâna viitoare, expoziţia  Copilărie minunată – Jucării de altădată. Organizatori sunt Muzeul Național al Banatului și Asociația Muzeul Jucăriilor din București, sub egida Consiliului Județean Timiș.

Asociaţia Muzeul Jucăriilor a fost creată la iniţiativa unui grup de entuziaşti iubitori şi păstrători ai propriilor jucării care, pe parcursul a patru decenii, au strâns şi au colecţionat nenumărate jucării aparţinând diferitelor generaţii.


Astfel, în ultimii 40 de ani au fost  achiziţionate din România o colecție de  jucării (peste 12.000), fabricate în țară și în străinătate între anii 1900-1980. Fiecare dintre acestea are o poveste a ei, fiecare  a fost martora unei emoţii, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit. Unele jucării s-au ascuns în sacul lui Moş Crăciun sau al lui Moş Gerilă, altele au stat cuminţi în cizmuliţele cremuite din holul casei. Unele au fost cumpărate cu ultimul bănuţ scuturat din portofel, altele au stat radioase în vitrinele magazinelor de lux sau pe tarabele reci ale pieţelor, dar toate, absolut toate jucăriile expuse au fost martorele unui zâmbet.

„În aparenţă, colecționarii  exponatelor sunt doar nişte copii mai mari care n-au renunţat la jucăriile lor și care de-a lungul timpului și-au transformat pasiunea în profesie. Şi cum oare ar arăta viaţa noastră fără niciun hobby? Credem că destul de monotonă… Unde ar fi nerăbdarea cu care aşteptăm încheierea unei zile obositoare de muncă pentru a ajunge acasă şi a ne dedica puţin timp micului nostru univers de copil? Nerăbdarea aceasta se poate datora unui trenuleţ electric, unei păpuşi, unei machete auto”, au anunţat organizatorii.

Deschiderea oficială a evenimentului are loc marţi, la orele prânzului. Expoziția va putea fi admirată la galeria Bastionului Therezia al Muzeul Național al Banatului în perioada 5 iunie – 2 iulie 2018, de marți până vineri, în intervalul orar 10.00-18.00.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.