Proiectul de hotărâre privind conferirea statului de zonă de promenadă unui număr de 25 de străzi și cinci piețe din centrul Timișoarei a fost retras de pe ordinea de zi de către Nicolae Robu, astfel că nu a mai fost supus la vot în plenul consiliului local de astăzi.
Decizia a fost luată după ce a fost solicitată organizarea unei dezbateri publice pe marginea acestui proiect care prevede, printre altele, amenzi între 1.500 și 2.500 de lei pentru cei care vor desfășura activități în zona de promenadă fără a avea un aviz.
„Proiectul l-am retras de pe ordinea de zi pentru că a fost o solicitare de organizare de dezbatere publică asupra lui și am dat curs acestei solicitări. Nu am organizat din start dezbatere publică întrucât el nu aduce cine știe ce noutăți la ceea ce noi avem deja reglementat, mai ales că el adaugă un număr important de străzi la zona definită ca zonă de promenadă, străzi care între timp au fost făcute și ele pietonale. Amenzile nu erau prevăzute în hotărâre pentru că ele sunt prevăzute în lege. Nu aduce nimic nou în această privință. Clarifică eventual. Amenzile sunt în baza legii, nu putem să venim noi să înființăm amenzi dacă legea nu ne permite. Nu sunt ilegale”, a declarat Nicolae Robu presei, la finalul ședinței de plen.
Întrebat ce părere are de valoarea amenzilor, primarul Timișoarei a precizat că sunt mari pentru răufăcători, dar că doar prin aplicarea unor astfel de sancțiuni s-a ajuns la un standard ridicat de civilizație în alte țări.
„Legile au literă și spirit, iar cei ce aplică legile trebuie să înțeleagă nu doar litera, ci și spiritul lor. Dacă merg niște indivizi pe treptele catedralei sau pe treptele operei și fac cine știe ce de capul lor trebuie să îi lăsăm să ne manifeste? Eu cred că trebuie să existe într-o societate civilizată reglementări. Legea există oricum, numai că unii se prefac că nu o înțeleg. Cu ocazia definirii mai largi a zonei de promenadă, în urma transformării și a altor străzi în străzi de promenadă, a trebuit să adoptăm această hotărâre și cu această ocazie sunt formulate mai clar și restricțiile care se impun în zona de promenadă. Amenzile trebuie să fie mari pentru răufăcători și deloc pentru oamenii civilizați, corecți, cinstiți, care respectă legea.
Așa s-a ajuns la un standard ridicat de civilizație în țările pe care le admirăm, prin sancțiuni aspre ale celor certați cu legea. Aceeași cetățeni care merg în Germania se comportă într-un fel pentru că știu că încălcând legea vor fi aspru sancționați și se comportă altfel în România, unde se știe că nu e nicio problemă. Chiar dacă ești sancționat, ești sancționat de formă și poți suporta sancțiunea”, consideră Nicolae Robu.
De asemenea, primarul Timișoarei a mai precizat că polițiștii locali ar trebui să aibă discernământ atunci când intenționează să-i amendeze pe cei care desfășoară o activitate în zona de promenadă fără a avea un aviz în acest sens. Tocmai de aceea, edilul spune că polițiștii locali vor fi și instruiți în acest sens.
„Polițiștii trebuie să aibă discernământ și trebuie să înțeleagă atunci când cineva chiar deranjează și atunci când ce se întâmplă este un fleanc, iar în astfel de situații polițistul trebuie să atenționeze, nu trebuie să treacă imediat la amendarea lui. O să le facem un training polițiștilor locali. Noi nu putem să restricționăm ceva, pentru că atunci se zice că suntem selectivi, că avem nu știu ce interese. Trebuie să ai o zonă în care să știi că dacă te duci să te relaxezi, să te plimbi, nu te agasează nimeni. Evident că în campaniile electorale putem să facem excepție de la prevederi, putem veni atunci cu o hotărâre de consiliu și să spunem că pe perioada campaniei se ridică restricția. Eu aș fi de acord pe perioada campaniei electorale, dar nu aș vrea ca PNL să se ocupe de această ridicare a restricțiilor, cred că avem destule locuri unde să ne manifestăm, nu trebuie să ne manifestăm aici ca să nu se victimizeze alții că nu sunt lăsați să se promoveze”, a conchis Nicolae Robu.
Proiectul propus de primarul Nicolae Robu prevede conferirea statului de zonă de promenadă următoarelor străzi și piețe din centrul Timișoarei: Piaţa Victoriei, Piaţa Libertăţii, Piaţa Unirii, Piața Sfântul Gheorghe, Piaţa Ţarcului, str. Nicolae Paulescu, bd. Mihai Eminescu (tronsonul cuprins între Piaţa Victoriei şi accesul la parcarea de lângă clădirea Bancpost), str. Mărăşeşti, str. Alba Iulia, str. Victor Vlad Delamarina, str. Coriolan Brediceanu, str. Eugeniu de Savoya, str. Gheorghe Lazăr (tronsonul cuprins între str. Emanoil Ungureanu şi Piaţa Unirii), str. General Eremia Grigorescu (tronsonul cuprins între str. Emanoil Ungureanu şi Piaţa Unirii), str. Sergent Constantin Muşat, str. Lucian Blaga, str. Vasile Alecsandri, str. Enrico Caruso, str. Janos Bolyai, str. Dimitrie Cantemir, str. General Praporgescu, str. 9 Mai, str. Florimund Mercy, str. Episcop Augustin Pacha, str. Francesco Griselini, str. Petre Ţuţea, str. Palanca, str. George Coşbuc, str. Regimentul 5 Vânători și str. General Traian Doda.
Primăria Timișoara urmează să anunțe când va fi organizată dezbaterea publică pe marginea acestui proiect de hotărâre.