Scandal în plenul Consiliului Local Timișoara. Criză de nervi a primarului la...

Scandal în plenul Consiliului Local Timișoara. Criză de nervi a primarului la adresa pesediștilor

0
DISTRIBUIȚI

A fost scandal, astăzi, în ședința extraordinară a Consiliului Local Timișoara. Pe ordinea de zi au fost anunțate patru proiecte de hotărâre, însă, la fel cum s-au obișnuit în ultima perioadă, reprezentanții municipalității au inclus încă unsprezece proiecte pe ordinea de zi suplimentară.

Deși Nicolae Robu a făcut un apel astfel încât proiectele de pe lista suplimentară să fie votate, pentru că sunt importante, liderul consilierilor locali PSD, Dan Idolu, a luat cuvântul pentru a preciza că “nu înțelegem diferența dintre important și urgent. Noi suntem certați că se vine cu unsprezece proiecte suplimentare la o ședință extraordinară de îndată. Susținem niște lucruri normale, firești și civilizate. Dar dacă avem o ședință ordinară miercuri, se întâmplă ceva weekend-ul ăsta? Nu ne putem juca așa, să aprobăm în neștiință de cauză”.

Primarul Robu a ținut să precizeze că ședința de îndată nu a fost făcută “doar de flori de măr” și că unele lucruri “ni se cer de azi pe mâine”. “Înțelegem că sunt multe probleme care apar ad-hoc, dar haideți să nu încălcăm nici legea. Noi nici nu știm despre ce e vorba. Fără organizare chiar nu facem nimic. Am dori să se explice de ce este urgent proiectul, într-un preambul, altfel noi încălcăm repetat la fiecare ședință legea. Acum nu, dar poate peste câțiva ani ne vor fi imputate tuturor”, a precizat și consilierul local PSD Luminița Țundrea.

Văzând că nu reușește să îi convingă pe consilierii locali PSD să voteze proiectele de pe lista suplimentară, Nicolae Robu a trecut la amenințări. “Dincolo ce se aruncă în spațiul public, Timișoara este performantă, alții se pierd în birocrație, se pierd în tot felul de formalități. Avem de ales între a face performanță, a lăsa ceva în urma noastră sau a găsi chichițe. De vină e legislația, nu cel ce o utilizează. Vrem război între cele două grupuri, cel majoritar și cel minoritar din Consiliul Local Timișoara și în replică din Consiliul Județean Timiș, spre paguba orașului, a județului, a cetățenilor pe care noi ar trebui să îi reprezentăm? Se poate ajunge și la un astfel de război. Ce fericire are însă cel care iese din acest război doar cu o mână ruptă, rânjind că celălalt are două mâini rupte. Haideți să rămânem întregi și să colaborăm pentru a face lucruri bune. Nu e șantaj, ci doar o prezentare alternativă la o abordare constructivă pe care eu o propun”, a detaliat Nicolae Robu.

În ciuda insistențelor primarului, consilierii locali PSD nu au dorit să voteze proiectele de pe lista suplimentară. Mai mult, doi dintre aceștia, însoțiți de cei de la PMP, au părăsit ședința în momentul în care s-au supus la vot proiectele de pe lista suplimentară care aveau nevoie de 18 voturi pentru a trece.


În finalul ședinței, văzând că proiectele nu au trecut, Nicolae Robu a făcut o criză de nervi.

“Nu sunt eu îndreptățit când spun că PSD reprezintă partidul împotriva Timișoarei? Eu cred că timișorenii vor ajunge, dacă această conduită continuă, să arunce cu pietre efectiv după cei ce se comportă atât de ostil față de oraș. Vrem încrâncenare în oraș sau să trăim în bună înțelegere între noi? Am un gust foarte amar, de puține ori mi s-a întâmplat în șase ani să am un gust amar ca acum. Am crezut că am depășit epoca primitivă, primitivismul politic. M-au dezamăgit total acești concitadini, nu pot să le spun colegi de arenă politică, se comportă ca niște dușmani ai orașulului, nu ca niște colegi”, a precizat Nicolae Robu.

Concret, consilierii locali PSD nu au dorit să voteze un proiect de hotărâre privind modificarea Contractului de delegare de gestiune, prin atribuire directă, a serviciului “Întreținere a serviciului de iluminat public și iluminat festiv de sărbători în Timișoara”, care a fost aprobat în această vară. Nicolae Robu a explicat că “riscăm să o luăm de la capăt cu toate demersurile pentru ca STPT, care este a municipalității, nu e o firmă oarecare, să poată asigura mentenanța la sistemul de iluminat public. Este extrem de greu, îți ia luni de zile să treci prin toată birocrația și noi riscăm acum să ieșim din termene și tot ce am făcut să fie de pomană, să ne trezim din nou cu sistemul de iluminat public fără operator de întreținere. Nu-i păcat să se întâmple așa ceva? Era o modificare de terminologie. Ne-au cerut de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniu să operăm niște modificări în text, pentru ca fiecare sintagmă să fie în strict acord cu anumite documente. Nu era absolut nimic pe fond. Dacă nu primim autorizația în timp util, se pierd autorizațiile pe care le-am obținut până acum. De ce să lăsăm pe miercuri dacă putem astăzi?”.

De asemenea, a căzut și proiectul de hotărâre privind delegarea gestiunii, prin atribuire directă, a serviciului “Operare și întreținere a Stației de sortare deșeuri din Municipiul Timișoara” către Colterm. “Vă dați seama cât este de grav lucrul acesta? O să fie dus gunoiul la stația de sortare și nu are cine, în mod oficial, să opereze stația de sortare. Nu e o jucărie, e mică uzină acea stație de sortare și noi am obținut abia acum de la Consiliul Concurenței avizul că putem prelua la Colterm acest serviciu de administrare a stației de sortare”, a detaliat Nicolae Robu.

Totodată, a fost respins și un proiect privind acordul Consiliului Local Timișoara asupra realizării unei parcări “pe terenul înscris în CF NR. 446217 Timișoara, pentru elaborarea PUZ – Extindere și modernizare Spitalul Clinic Municipal de Urgență și parcare subterană” și a unui proiect privind aprobarea studiului de fezabilitate, analizei cost beneficiu și a indicatorilor tehnico-economici aferenți proiectului “Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din municipiul Timișoara în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană – Etapa II.

Alte două proiecte, printre care unul legat tot de retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare, nu au mai fost supuse la vot, pentru că în sală s-au aflat, aproape de finalul ședinței, doar 17 consilieri locali.

Proiectele care au căzut astăzi urmează să fie supuse din nou la vot miercuri, în ședința Consiliului Local Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.