Un nou bust dezvelit pe Aleea Personalităților din Timișoara FOTO

Un nou bust dezvelit pe Aleea Personalităților din Timișoara FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


p>

Pe Aleea Personalităților din Parcul Central a fost dezvelit, astăzi, un nou bust. Acesta îi aparține lui Eugen Todoran, care a fost primul rector al Universității de Vest din Timișoara de după Revoluția din 1989.

Acțiunea, organizată de Primăria Timișoara, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, a avut loc cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea filologului Eugen Todoran (21 noiembrie 1918 – 09 august 1997), care a contribuit decisiv la întemeierea învăţământului filologic timişorean şi a culturii umaniste moderne din Banat.

În deschiderea evenimentului a cântat Orchestra Timişoara Big Band a Casei de Cultură a municipiului Timişoara.

“Opera sa ştiinţifică îl aşează între cei mai importanţi exegeţi ai lui Mihai Eminescu, Lucian Blaga şi Titu Maiorescu, fiind distins cu premii şi diplome acordate de Academia Română şi de Uniunea Scriitorilor din România. Ca decan al Facultăţii de Filologie şi, mai ales, ca primul rector al Universităţii de Vest din Timişoara de după Revoluţia din 1989, a reorganizat şi a dus faima acestei instituţii atât în ţară, cât şi în întreaga Europă. A iniţiat şi a susţinut înfiinţarea Bibliotecii Centrale  Universitare, instituţie de importanţă naţională, care, din anul 2000, îi poartă numele. Savantul, universitarul şi omul Eugen Todoran a avut o ţinută morală, profesională şi civică foarte apreciată şi urmată de studenţii şi de colaboratorii săi”, a informat Primăria Timișoara.

În anul 2012, lui Eugen Todoran i s-a conferit post-mortem titlul de cetăţean de onoare al municipiului Timişoara, pentru “întreaga activitate culturală, ştiinţifică şi didactică, care a dus la creşterea prestigiului internaţional al Timişoarei”.

Bustul lui Eugen Todoran, dezvelit astăzi pe Aleea Personalităților din Parcul Central, este realizat de sculptorul Aurel Gheorghe Ardeleanu. Lucrarea este donaţie din partea familiei Dorina şi Karl-Ernst Nowak.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.