Primarul internetului

Primarul internetului

0
DISTRIBUIȚI

Un troll de internet este, într-o definiție largă, acel personaj care „aruncă o petardă” strict cu scopul de a încinge spiritele sau de a se amuza. Iar primarul Timișoarei, Nicolae Robu, ar putea fi cel mai subtil troll din istoria internetului. Dar întâi un pic de „background”. Edilul șef spunea, la un moment dat, că pr pagina sa de persoană publică pe Facebook are dreptul să-și „selecteze clientela”. Dacă vrei să fii un politician corect, această abordare este total greșită. Și tocmai după vorbele sale, pentru că dacă, așa cum spunea la un moment dat, rețeaua de socializare ar putea fi în viitor gazda dezbaterilor publice, atunci nu are dreptul să cenzureze nicio opinie, n-are voie să blocheze niciun utilizator, cu excepția celor care insistă în expresii licențioase. Iar scuza cum că sunt blocați doar cei care nu au o „conduită civilizată” nu stă în picioare, pentru că e plin internetul de exemple de oameni care și-au exprimat opinia fără a ataca și fără a înjura, dar totuși le-au fost șterse mesajele de pe pagina „publică” a primarului. Faptul că cineva nu îți împărășește punctul de vedere nu înseamnă automat și lipsă de respect.

Însă cu al nost’ primar, oricine îi atrage atenția asupra unei potențiale probleme se poate aștepta la fix două tipuri de reacție, probabil automatizate, dacă tot îi place edilului să vorbească de tonomate.


Varianta unu, dacă nu-l privește direct: „voi verifica”, „vom rezolva” sau „responsabilii vor fi trași la răspundere”. Varianta doi, dacă problema îl implică într-un fel sau altul: „hateri”, „vor răul Timișoarei”, etc.

Acum, să reveni la această nouă subspecie creată de internet, troll-ul. În majoritatea postărilor, indiferent de subiect, primarul îi persiflează „din oficiu” pe cei care nu au același punct de vedere, cu exprimări de genul „Dacă nu vă place, postaţi textul «Dislike. Detest frumosul!» :))”. În loc să încerce să-i convingă cu argumente de ce ideea sa e viabilă, îi ia „la mișto” din start, într-un mod pasiv-agresiv specific troll-ilor de internet.

Iar exemplele de acest gen sunt numeroase, unul ieșind în evidență chiar zilele trecute, odată cu un nou clip cu golurile primarului în meciul săptămânal de fotbal cu prietenii. Trecând peste faptul că nu-i deloc narcisistă ideea de a pune pe cineva să-ți filmeze miuțele în fiecare săptămână, postările care le însoțesc sunt aproape întotdeauna „trollistice”. De această dată, nici bietul consilier personal care filmează n-a scăpat de „urzica” edilului-șef („Din păcate, cel mai frumos gol, unul cu călcâiul, precum și o bară transversală din lovitură de cap, au fost scăpate de cameraman, a cărui indolență a mers până la a veni la filmat fără baterie”), iar mesajul a fost încheiat în stilul clasic: „Dacă apreciați această joacă, dați Like și / sau vizualizați filmulețul. Dacă nu o apreciați, postați ceva critic, de exemplu «Ieri după-amiaza, în Consiliul Local, abia ați învins la vot la limită PSD-ul, iar aseară v-a ars de fotbal! Bravo!» :)) În ambele situații, dați Share”.

Aș vrea să cred că primarul ne trollează pe toți cu bună știință, însă din păcate cred că doar așa e el. Și trebuie să trăim cu el, chiar dacă el are momente când pare că nu vrea să conviețuiască alături de noi, pentru simplul fapt că ocazional nu suntem de acord pe o oarecare temă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.