Apartamentele noi, la mare căutare și în 2019, deși prețurile au crescut...

Apartamentele noi, la mare căutare și în 2019, deși prețurile au crescut constant

0
DISTRIBUIȚI

Chiar dacă piaţa imobiliară din Timişoara a încheiat anul trecut cu o mică scădere, cele 12 luni din 2018 au adus per total o creştere de 4,8% a preţurilor cerute de proprietarii care îşi scot apartamentele la vânzare.

Pentru 2019 specialiştii din domeniu aşteaptă o creştere a interesului pentru locuinţele noi, faţă de acest an când majoritatea clienţilor au preferat apartamentele din clădirile deja construite. Conform Imobiliare.ro, la finele lui decembrie 2018, suma medie solicitată pentru apartamentele noi și vechi disponibile spre vânzare la nivel național a ajuns la o valoare de 1.239 de euro pe metru pătrat util, în scădere cu 0,2% față de luna precedentă, de la o valoare de 1.242 de euro pe metru pătrat. Pe tot parcursul anului trecut, Indicele Imobiliare.ro a consemnat un avans de 6,4% al prețurilor, în condițiile în care, în decembrie 2017, pretențiile vânzătorilor se situau la o medie de 1.164 de euro pe metru pătrat util.


Spre comparație, prețurile apartamentelor au consemnat o marjă de creștere de aproape 11% în 2017 și, respectiv, de 10,4% în 2016. Tendința de temperare a ritmului scumpirilor este, așadar, cât se poate de evidentă – iar acest fapt reprezintă, desigur, un semn clar și pozitiv al stabilizării pieței, având în vedere că un ritm de creștere de 10% pe an este dificil de susținut pe termen mediu și lung. „2018 pare a fi cel mai echilibrat an pe care l-a cunoscut piața imobiliară locală. Chiar și în Cluj, avem o creștere de puțin peste 6%, care se înscrie în trendul anual national. Cu o evoluție de +6% pe an și o cerere stabilă, piața arată bine per ansamblul ei. Ne așteptăm la un 2019 în care prețurile vor oscila destul de puțin în jurul valorii actuale. Tot în acest an vom vedea cu adevărat primele livrări de apartamente de generație nouă, post-criză, în toate orașele mari din țară. Este de așteptat ca apetitul cumpărătorilor să crească pentru segmentul nou, în aceste condiții”, conform lui Daniel Crainic, director marketing Imobiliare.ro.

Şi Timişoara a urmat în mare trendul naţional. Așteptările de preţ ale vânzătorilor de apartamente s-au diminuat cu 0,4% în decembrie 2018, de la 1.212 la 1.207 euro pe metru pătrat util, în vreme ce, la 12 luni, s-au majorat cu 4,8%, de la o valoare 1.152 de euro pe metru pătrat util. La un preț mediu de 1.213 euro pe metru pătrat, apartamentele vechi din oraș sunt, în prezent, cu 4,9% mai scumpe decât în urmă cu 12 luni, atunci când costau 1.156 de euro pe metru pătrat. Apartamentele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale, pe de altă parte, s-au apreciat în ultimul an cu 3,8%, de la 1.144 la 1.187 de euro pe metru pătrat util.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.