Ansambluri populare în paradă pe străzile Timișoarei. Ce evenimente mai sunt programate...

Ansambluri populare în paradă pe străzile Timișoarei. Ce evenimente mai sunt programate în cadrul Zilelor Maghiare Bănățene FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-872668438">

Cea de-a 24-a ediție a Zilelor Maghiare Bănățene, acțiune care se află în plină desfășurare în Timișoara și în alte localități, aduce în fața spectatorilor o serie de acțiuni culturale.

Seria de evenimente a început joi 9 mai la Galeria Helios, cu vernisajul expoziției pictorului și sculptorului János Aknay, laureat al premiului Kossuth, membru ordinar al Academiei Ungare de Artă (Ungaria), iar printre acțiunile desfășurate la sfârșitul săptămânii trecute s-au numărat „Ziua copacilor și a păsărilor (program ludic de protecția mediului, pentru elevii claselor primare), „Iurta“ (ridicarea și prezentarea construcției pentru locuit dinaintea perioadei descălecatului, învățare de cântece populare și strămoșești cu acompaniament de tobe, atelier muzical organizat de Asociația de Păstrarea Tradițiilor și Sportivă István Losonczy, desfășurat în Țipari și Dumbrava) sau concertul susținut de Szeged Trombone Ensemble în incinta Filramonicii Banatul.

Printre evenimentele care s-au bucurat de succes în rândul spectatorilor s-au numărat defilarea stradală a ansamblurilor populare participante la gala de dans popular, în port popular, însoțite de taraf (care a avut loc în Piața Unirii, Piața Libertății și Piaţa Operei) și Gala de folclor desfășurată duminică seara la Filarmonica Banatul.

Seria de evenimente continuă marți 14 mai la Casa Artelor, de la ora 17, unde va  avea loc Nostalgia Kitch-ului, evenimentul de închidere a expoziției personale a artistului plastic timișorean Rudolf Kocsis, iar la Muzeul de Artă de la ora 18 vernisajul expoziției personale de plastică mică a artistului plastic timișorean Béla Szakáts, în sala barocă a Muzeului de Artă. Expoziția va fi vernisată de istoricul de artă Robert Șerban. Își dau concursul Zsuzsanna Bakos, masterandă a Facultății de Muzică din cadrul Universității de Vest din Timișoara și Melitta Neag, pianistă doctorandă. Expoziția poate fi vizionată în galeriile de la parterul muzeului. Joi 16 mai, la clubul Reflektor, de la ora 21 va avea loc concertul trupei Funky Hats (trupa rock a Liceului Teoretic Béla Bartók) alături de formația maghiară Middlemist Red din Budapesta.

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 15 la Centrul Cultural Reformat Noul Mileniu, galerie (Spl. Morarilor 1/b.) va avea loc Moștenirea noastră – expoziție de fotografii și prezentarea albumului realizat de Organizația Tinerilor Maghiari din Timișoara. Duminică 19 mai de la ora 19, la Filarmonica Banatul va avea loc concertul virtuozului compozitor și violonist ungur Félix Lajkó (Serbia), laureat al premiului Ferenc Liszt. Își dau concursul: Attila Sidoo – chitară, József Barcza Horváth – contrabas.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.