Promiţătoarele generaţii „Poli 1992” şi „Banatul 1994” aproape s-au irosit. Unde au...

Promiţătoarele generaţii „Poli 1992” şi „Banatul 1994” aproape s-au irosit. Unde au ajuns cei mai buni tineri ai Timişoarei

0
DISTRIBUIȚI

2011 a fost anul în care Timişoara domina autoritar cele mai bune competiţii de juniori din ţară. Vechea Politehnica devenea campioană U19 iar „Generaţia de aur” a celor de la LPS Banatul se impunea la sub 17 ani după ce câştigase an de an titlul naţional. Mai mulţi componenţi ai acestor echipe au ajuns să evolueze sporadic în Liga I la maturitate, dar puţini sunt cei care s-au apropiat cât de cât de potenţialul care le-a fost prevăzut.

Capitala Banatului nu a dus lipsă de talente iar în urmă cu opt ani s-a atins apogeul din acest punct de vedere. Din păcate, momentul de glorie juvenilă a coincis cu startul destrămării marii echipe a Politehnicii. Dar acest aspect nu explică complet motivele pentru care Darius Buia, Andrei Vaştag, Marian Fuchs sau Gelu Velici nu au ajuns măcar piese importante ale unor grupări din Liga I.

Timişorenii şi-au pus speranţe mari mai întâi în generaţia de alb-violeţi născuţi în 1992 şi pregătiţi de Robert Fruşa. Campioană la juniori B în 2009 după 14 ani de secetă la această vârstă pentru oraşul de pe Bega, o Poli care a câştigat trofeul suprem şi doi ani mai târziu după o finală palpitantă cu Viitorul, scor 2-1. Academia lui Gică Hagi era încă de atunci o forţă la acest nivel astfel că rezultatul i-a entuziasmat pe bănăţeni. Golurile au fost marcate de Gelu Velici pe final după ce constănţenii au deschis scorul. Mai mult, „echipa a II-a” Poli 2002 şi-a adjudecat la acelaşi nivel bronzul după o finală mică în care a trecut de Dinamo.

A urmat apoi succesul de la juniori B al Banatului, cu o generaţie născută în 1994 şi poreclită astfel „de Aur” după cea a naţionalei mari. Aici aşteptările erau chiar mai mari în privinţa unor componenţi care până la U17 câştigaseră an de an titlurile naţionale. Trupa formată de antrenorul Cristi Petcu o zdrobise în ultimul act atunci pe Dinamo, scor 3-0, club recunoscut de asemenea pentru rezultatele de la copii şi juniori.

Ar mai fi de precizat că în aceeaşi vară Selecţionata Timişului a câştigat ineditul campionat U16 după o dublă cu reprezentanta Bucureştiului (2-1, 2-2). La câştigători s-au remarcat Deian Boldor şi Dorin Rotariu, doi dintre juniorii de atunci care au un parcurs interesant până acum.

Liga a II-a sau mai jos

În cazul celor din generaţia de născuţi în 1992 de la Poli, titlul din momentul încheierii junioratului nu a fost premiat cu prea multe selecţii la prima echipă. Retrogradată în B, Poli „cea veche” a mizat în mare parte tot pe soluţii „externe” şi jucători experimentaţi iar majoritatea tinerilor de sub comanda lui Robert Fruşa fie s-au pierdut prin ligile inferioare, fie au renunţat mai devreme sau mai târziu la activitate.

Campion cu aceeaşi generaţie, dar la juniori B, atacantul Bogdan Moroşan era văzut ca un golgheter de mare perspectivă. El a plecat cu un an mai repede pentru a evolua la seniorii Petrolului, cu care a promovat în elită. Dar nici cariera lui sportivă nu a avut o continuare fericită. „Moro” s-a concentrat pe studii şi astăzi lucrează la Serviciul de Paşapoarte Timiş. Nu a abandonat însă complet fotbalul, anul trecut preferând să marcheze goluri în „D”, la Şag.

Fostul său coleg din ofensivă, Gelu Velici, a reuşit să ajungă la un moment dat în circuitul Ligii I, dar nu la Poli. Mai întâi prin Ceahlăul, apoi la Dinamo, dar nici parcursul său nu a fost consistent. A jucat mai mult în ligile inferioare, ultima dată în ţară la ASU Poli în B, apoi în a treia ligă maghiară la Cigand. Cota sa de piaţă nu a depăşit 400.000 de euro în cea mai bună perioadă. El s-a alăturat acum celor de la CSM Reşiţa.

Alţi colegi de generaţie nu au reuşit însă nici măcar să atingă Liga I şi au renunţat practic înainte să-şi înceapă cu adevărat cariera profesionistă. Marian Fuchs, un mijlocaş foarte lăudat care debutase la echipa mare în elită, s-a pierdut ulterior în eşalonul al treilea. Fie că vorbim de accidentări, alegeri nepotrivite sau ghinion, majoritatea campionilor de la juniori A din 2011 au avut o soartă asemănătoare.

Din aceeaşi echipă au mai făcut parte căpitanul Călin Toma, fundaş stânga care poartă acum banderola şi la Ripensia; şi Florin Ilie (în ultimul an), jucător sosit mai târziu la Poli de la Alba Iulia şi care a semnat recent cu UTA, tot în Liga a II-a.

Aventuri afară şi alte dezamăgiri

Poate şi mai promiţătoare a fost considerată generaţia de puşti ’94 a Banatului.


Încă de la o vârstă fragedă Buia jr., Steliano Filip şi compania au atras atenţia prin succesele consecutive de pe plan naţional. Ultimul titlu a fost la juniori B în acea vară din 2011, sezon după care majoritatea tinerilor au început să şi părăsească Timişoara. Alex Birău, Alin Roman, Andrei Vaştag, Steliano Filip şi Darius Buia au participat cu toţii la Euro 2011 sub 17 ani din Serbia, dar niciunul nu are în prezent o situaţie fotbalistică grozavă.

Mezinul lotului, Deian Boldor, a fost primul nume important plecat din grup. La 16 ani a intrat în academia Romei şi de atunci a fost sub contract cu alte grupări din Serie B, inclusiv Hellas Verona. A debutat pentru „I Gialloblu” în Serie A, dar a rămas cu un singur meci la acest nivel (0-2 la Lazio) după ce a avut o şi o aventură inedită la Montreal Impact (MLS). Sezonul trecut a fost împrumutat la Foggia, cu care a retrogradat însă în Serie C.

Nici Steliano Filip, care a trecut pe la toate reprezentativele naţionale, nu se află într-un moment bun. Fostul jucător al lui Dinamo s-a despărţit de Hajduk Split după ce a avut probleme extrasportive şi sezonul trecut a evoluat la Călăraşi. Transferul din această vară la Viitorul părea o şansă de relansare, dar din păcate jucătorul originar din Buzău a acuzat probleme medicale într-un amical şi a fost supus investigaţiilor medicale.

Văzut de asemenea ca un „vârf” al generaţiei, Darius Buia a avut o traiectorie descendentă după ce debutase în elită la Dinamo. Fiul lui „Figo din Banat” a jucat sezonul trecut la Snagov în B, echipă cu probleme financiare. În noul campionat Buia jr. va evolua doar la nivelul Ligii a III-a pentru CSM Tg. Mureş. Alex Birău a rămas şi pentru noul sezon în Liga a III-a, în timp ce Alin Roman e la Steyr în eşalonul secund austriac. Andrei Vaştag are poate cea mai dezamăgitoare situaţie, el despărţindu-se în iarnă de o altă grupare din C, Metalurgistul Cugir, a semnat cu Snagov, dar problemele medicale nu i-au dat pace până spre finalul stagiunii.

În rest, la fel ca în cazul foştilor juniori A de la Poli, vorbim de mulţi tineri care nu şi-au atins potenţialul sau care „impresionează” doar în eşaloanele inferioare sau judeţene, asta dacă nu s-au lăsat între timp.

Antrenorul care a format această generaţie de excepţie admite că foştii juniori de mare perspectivă puteau avea cariere mai strălucitoare. Cristi Petcu a încercat să explice cumulul de factori care au dus la evoluţia lor ulterioară. Printe aceştia se numără accidentările greu de prevăzut, alegeri greşite, dar şi factori care nu au ţinut neapărat de tinerii fotbalişti. „Depinde şi de ei cum îşi urmăresc interesul, cum au grijă de propria carieră, viaţă. Eu i-am adus la un anumit nivel, acum ştiţi cum e, nu poţi să controlezi ce fac ei la 20 şi ceva de ani. Nu e o scuză sau justificare, dar trebuie să ai grijă de cariera ta. Poate dacă era regulamentul actual aveau şi ei mai multe şanse… Până la urmă au ajuns cinci-şase să debuteze sau să joace în Liga I, alţii au plecat afară, precum Boldor sau Feraru. Se putea mai mult!”, a spus Cristian Petcu.

Componenţii grupei 1994 a Banatului au avut în acea perioadă contracte şi cu Avicola Buziaş, deoarece omul de afaceri Dan Pitpaiac investea în creşterea acestor juniori. Asocierea dintre LPS şi acest club privat a ridicat de asemenea semne de întrebare. „A fost împrumutată (n.r. la Avicola) tocmai în ideea de a avea condiţii mai bune, a avut, dar apoi au fost nişte greşeli în modul în care s-au făcut contractele şi cum au plecat ei. Dar nu era problema mea, eu eram pe partea tehnică, nu de management”, a adăugat Petcu.

Cert e că generaţia 1994 a Banatului nu şi-a atins pe deplin potenţialul. Iar azi e uşor de făcut o comparaţie cu tinerii Viitorului, cu care s-au obţinut rezultate impresionante la EURO U21. Petcu subliniază că regulamentul actual, care obligă echipele de Liga I să folosească jucători „sub vârstă” sunt o cheie în dezvoltatea viitorilor fotbalişti: „Aveam mari probleme în a promova jucătorii. Regulile acestea îi ajută foarte foarte mult. Vedeţi că ei (Viitorul) au avut răbdare, un proiect pe termen lung, ceea ce nu prea se întâmplă la noi. Toată lumea e agitată, vrea rezultate. Nu se poate dezvolta ceva decât cu tineri, noi nu putem aduce jucători valoroşi din străinătate. Sunt probleme generale, e vorba de infrastructură, trebuie investit foarte mult, toate astea contează enorm”.

Banatul încă produce

Anul acesta o altă grupă pregătită de Cristi Petcu a strălucit la nivel naţional. E vorba de generaţia 2002 de la LPS Banatul, vicecampioană naţională şi câştigătoare a Cupei după două finale cu… Viitorul. Deja şi puştii acestei grupe sunt „împărţiţi” de echipe de ligă superioară. Lucian Simedru, Adrian Ilie, Ionuţ Durbac şi Denis Giurgiu vor merge la CFR Cluj, în timp ce alţi patru, Marjan Maric, Alexandru Benea, Cosmin Gladun şi Ion Vasluian îşi vor însoţi antrenorul la Ripensia. Petcu îi va pregăti şi pe juniorii mari ai roş-galbenilor în paralel, acolo unde va aduce sub o formă sau alta mai mulţi puşti de la Banatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.