Melomanii sunt așteptați la o nouă ediție a Galei de Blues Jazz...

Melomanii sunt așteptați la o nouă ediție a Galei de Blues Jazz Kamo, la sfârșitul acestei săptămâni

0
DISTRIBUIȚI
Johnny Bota va cânta alături de Bega Blues Band în debutul evenimentului din acest an

La sfârșitul acestei săptămâni la Timișoara va avea loc Gala de Blues Jazz Kamo, cel mai longeviv festival de jazz şi blues din Timişoara şi, după cel de la Sibiu, cel mai timpuriu festival de jazz din ţară. Timp de nouăsprezece ediţii, Gala a fost condusă de Béla Kamocsa „Kamo”. După dispariţia dintre noi a acestui mare artist şi Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara, sarcina de director artistic al Galei i-a revenit lui Johnny Bota, partener, timp de 30 de ani, a lui Béla Kamocsa, în formaţia Bega Blues Band.
În semn de preţuire a lui Kamo, forurile judeţului şi municipiului au hotărît să denumească evenimentul, începînd cu ediţia a XX-a, Gala de Blues Jazz Kamo.

Gala din acest an va avea loc în 30 noiembrie și 1 decembrie la Filarmonica Banatul. Evenimentul din acest an va fi deschis de Bega Blues Band. Grupul este format din Maria Chioran – voce, Lucian Nagy – instrumente de suflat, Toni Kühn – claviaturi, Mircea Bunea – ghitară, Johnny Bota – bas, Ferencz Szekeres – baterie. Ultimul dintre ei îi ia locul lui Lică Dolga, bateristul trupei din 2000 încoace, care s-a stins în această vară. CD-ul “Miracles”, pe care Bega Blues Band îl lansează la această ediție a Galei Kamo îi este dedicat lui Lică Dolga. Mai apoi, pe scenă va urma un moment mult așteptat de melomani: concertul Post Scriptum. Prima seară a Galei se va încheia cu recitalul concertul unui trio de jazz din Germania, Dupree – Schultz- Jenne. Pianistul Frank Dupree a concertat din Alaska pînă în Noua Zeelandă, a apărut ca solist la Orchestra Filarmonicii din Londra, a dirijat Filarmonica din Stuttgart și l-a asistat pe Sir Simon Rattel. Frank Dupree este un muzician verastil, un mediator între muzica clasică și jazz. În vîrstă de 26 de ani, provenind dintr-o familie de etnici germani plecați din Iecea Mare, județul Timiș, Dupree a fost inițial instruit și ca baterist de jazz, devenind unul dintre cei mai promițători artiști ai generației sale.


Împreună cu contrabasistul Mini Schulz (profesor pentru bass de jazz la Universitatea de Muzică din Stuttgart) și bateristul Obi Jenne (dirijor al orchestrei de jazz din Stuttgart), care se simt la ei acasă atît în jazz, cît și în muzică clasică, au pregătit un program care conține piese compuse de muzicieni celebri, în aranjamente proprii.

Seara a doua a Galei de Blues Jazz Kamo va începe cu concertul cvartetului Mike Krstić/ Matt Schiff. Pianistul Mike Krstić este cunoscut publicului timișorean prin aparițiile sale anterioare, atît pe scena Galei de Blues Jazz Kamo, cît și la Jazz Gărâna, Bucharest Jazz Festival și la Jimbo Blues. Născut în Belgrad în 24 septembrie 1947, Krstić a absolvit clasa de jazz a Southern Illinois Universtity Edwardsville, unde a studiat cu renumitul jazzman Junior Cook. Din 1976, Mike Krstić este muzician profesionist și profesor de jazz la Centrul Muzical Stankovi din Belgrad, dar și la Facultatea de Jazz Richard Oschanitzky din cadrul Universității Tibiscus din Timișoara, între anii 2000 și 2006. El este autorul a trei cărți savuroase despre jazz. Cea de-a doua seară a Galei de Blues Jazz Kamo va continua cu Molnár Dixieland Band din Szeged – Ungaria. În 1964, clarinetistul Gyula Molnár a fondat un ansamblu de jazz în orașul Szeged, alcătuit din studenți, motiv pentru care ansamblul a luat numele fondatorului. Primele succese au venit într-un festival de la Salgótarján în 1966, apoi în 1967 și în 1969 preluat și transmis de Radioul Maghiar și Televiziunea Maghiară. Din 1971, ansamblul a evoluat și în străinătate, inițial doar în țările socialiste, mai tîrziu în Europa, apoi chiar și în Statele Unite. Formația a apărut împreună cu Fatty George, Tony Scott, John Mortimer… Din 1998 încoace, grupul participă anual la un festival în aer liber din Szeged. Molnár Dixieland Band este cunoscută publicului românesc prin evoluțiile sale la Gala de Blues Jazz din anii 90 și la Jimbo Blues din Jimbolia. Stilul formației este unul autentic de New Orleans, vioi și vesel, plin de fantezie, cu o mare aderență la public. Membrii sunt: Gyula Molnár – clarinet, saxofon și voce, Miklós Kiszin – contrabas, Márta Garay – pian și voce, László Sallai – trompetă și trombon, Károly Kréter – banjo, Csanád Fajszi – trombone, Krisztián Simon – baterie. Din țara vecină, Bulgaria, va concerta, în încheierea Galei, grupul de blues condus de Vasili Gheorghiev, pe numele său de scenă Vasko Krpkata „The Patch” (în română, Petecel). Vasko Krpkata este un compozitor bulgar de blues, ghitarist, muzicuțist și textier care s-a remarcat în anii 80, cînd a compus și interpretat cântece împotriva comunismului din Bulgaria. Muzica sa exprimă eforturile unei întregi generații în lupta pentru libertate și, astfel, Vasko a devenit unul dintre simbolurile schimbării. În același timp, Krpkata își promovează propriul stil și creează o versiune bulgărească a bluesului, cu texte în limba proprie.

Concertele vor avea loc cu începere de la ora 18.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.