Exponatele lunii iulie în muzeele din vestul țării, cu povești fascinante și...

Exponatele lunii iulie în muzeele din vestul țării, cu povești fascinante și imagini inedite FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Luna iulie aduce în atenția publicului interesat de piese muzeale inedite, noi exponate, unele dintre acestea având povești de-a dreptul fascinante.

Complexul Muzeal Arad expune un scaun de lemn cu spătar în formă de cap de indian, lucrat în comuna arădeană Bonțești de un localnic care fusese muncitor sezonier în America la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Ca mulți alți ardeleni și bănățeni, el plecase în America să câștige bani, urmând să se întoarcă în satul natal și să-și cumpere pământ. Originalul scaun, din lemn de fag, datează de la începutul secolului XX, când, în lumea satelor românești, mobilierul de strictă necesitate era încă lucrat în gospodăria țărănească. Tehnicile de lucru sunt cele tradiționale: tăierea cu fierăstrăul, cioplirea cu securea, fasonarea cu mezdreaua (cuțitoaia), găurirea cu sfredelul și îmbinarea tuturor componentelor: patru picioare lungi, cioplite în opt fețe, tăblia scaunului și spătarul antropomorf, destul de des întâlnit la scaunele din Țara Zarandului. Acesta însă, înfățișează un cap de indian, căci în America, localnicul din Bonțești lucrase la o pădure în apropierea căreia trăia un trib de amerindieni. Fascinat de costumația băștinașilor indieni, omul a promis că la reîntoarcerea acasă va face un scaun al cărui spătar va avea forma unui cap de indian, și s-a ținut de cuvânt. Scaunul, ajuns în colecția muzeului în 1977, când a fost achiziționat de la nepoata celui care îl confecționase, și care îi știa și povestea, poate fi văzut la sala „Clio”, unde mai este expusă o colecție de cămăși femeiești.

Două albume foto unice de la sfârșitul secolului al XIX-lea, elegante și bogat ornamentate în stil eclectic, au fost alese drept exponat al lunii iulie la Muzeul Banatului Montan din Reșița.


Acestea au fost dedicate de funcționarii StEg Anina și StEg Reșița lui Georg Scheda, absolvent al Academiei Miniere din Schemnitz, care ajunsese administrator superior al celei mai mari companii industriale bănățene din secolul al XIX-lea. Albumele au fost lucrate de meșteri proveniți din atelierul vienezului August Klein, care primise de la Franz Joseph titlul de „Ritter von Ehrenwalten” și fusese furnizor al curții imperiale. Albumul de la Reșița, realizat în 1895 ca un omagiu pentru cei 40 de ani de activitate ai lui Scheda, are o greutate de opt kilograme, este legat în piele de culoare crem, cu intarsii metalice și aurite pe copertă, unde apare și monograma destinatarului, alături de două imagini reprezentative, iar în interior, coperta este îmbrăcată în catifea roșie pe care e inserat cu caractere aurii numele atelierului. Albumul cuprinde fante-medalion pentru fotografii portret tip „carte de visite”, la modă în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Spațiul expozițional de la Bastion al Muzeului Național al Banatului se reorganizează pentru o nouă expoziție, dar noul exponat al lunii iulie, poate fi deja văzut. Acesta este o potârniche de stâncă din colecția de științe naturale a muzeului, o pasăre de talie medie, care trăiește în regiunile muntoase din Europa și Asia. În România trăiește în zonele stâncoase de pe malul Dunării, în Regiunea Cazanelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.