Mai mulți aleși locali din vestul țării, găsiți în incompatibilitate de ANI

Mai mulți aleși locali din vestul țării, găsiți în incompatibilitate de ANI

0
DISTRIBUIȚI

Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, conflict de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală în cazul a 19 aleși locali, dintre care cinci sunt din județele aflate în vestul țării.

Fostul primar al comunei arădene Șicula, Duțu Căprar (PSD), a încheiat, în calitate de primar, un contract de închiriere cu fratele său, titular de întreprindere individuală,  pentru o suprafață de 11 hectare de pajiște aflată în domeniul privat al comunei. ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Ineu cu privire la existența unui conflict de interese, prevăzut de Codul Penal. Ioan Morgociu (PNL), viceprimar al comunei arădene Șepreuș, a fost găsit în conflict de interese administrativ, deoarece în mandatul din 2016 – 2020 a participat la votul pentru deliberarea și adoptarea unei hotărâri de consiliu, deși avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor, care ar fi putut influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi reveneau. Prin adoptarea respectivei hotărâri a fost aprobată actualizarea cuantumului chiriilor pentru anul 2018 pentru utilizarea pășunii comunale din patrimoniul privat al comunei, care era închiriată unei asociații al cărei membru fondator era viceprimarul.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara a fost sesizat în cazul lui Adrian Claudiu Baia (PSD), viceprimar al comunei Cenei în mandatul 2016 – 2020, pentru existența unor indicii referitoare la săvârșirea infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unei persoane, deoarece, în timpul exercitării mandatului, a semnat un certificat de atestare fiscală solicitat de fiul său, prin care acesta a obținut un folos patrimonial, respectiv semnarea unui contract de finanțare în valoare de 40.000 de euro într-un proiect finanțat din fonduri europene.


În cazul lui a fost constatată și o stare de incompatibilitate, deoarece, simultan cu funcția de viceprimar, a avut și calitatea de comerciant persoană fizică autorizată, încălcând astfel dispozițiile legale.

Cristian Dobra (PSD), fost consilier local la Ghiroda, a fost găsit în conflict de interese, deoarece, ca membru al comisiei pentru învățământ și știință, sănătate și familie, sport, culte și turism, a acordat aviz favorabil unui proiect de hotărâre privind aprobarea concesionării unui teren proprietate privată a comunei, și ulterior emiterii avizului a participat la adoptarea hotărârii privind aprobarea concesionării prin atribuire directă cu negocierea redevenței, a terenului respectiv. În baza acestei hotărâri s-a încheiat în 15 iunie 2017 un contract de concesiune între primăria comunei Ghiroda și SN Aeroportul Internațional Timișoara „Traian Vuia” SA, pentru preluarea în concesiune a terenului de 2.753 mp pe o perioadă de 49 de ani, Cristian Dobra fiind președinte al comitetului executiv al sindicatului aeroportului și referent în cadrul compartimentului relații publice și informații – direcția marketing și relații publice. ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea infracțiunii de conflict de interese.

Liviu Almășan (Pro România), consilier local al orașului cărășean Oravița, a fost găsit în incompatibilitate, după ce, în perioada exercitării mandatului din 2016-2020, două societăți comerciale în care acesta era asociat, a emis 591 facturi în valoare de 989.679 lei, pentru produse furnizate primăriei Oravița și unor instituții din subordinea acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.