Expoziție de neratat pentru amatorii de istorie regională, la Muzeul Banatului din...

Expoziție de neratat pentru amatorii de istorie regională, la Muzeul Banatului din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Muzeul Național al Banatului vernisează vineri, 9 iulie, ora 17,00, la Bastionul Theresia, expoziția internațională „Spații fluente. Hărți ale spațiului dunărean 1650 – 1800”, al cărei curator este istoricul prof. dr. Rudolf Gräf. La vernisaj și-au confirmat prezența prof. dr. Wolfgang Zimmermann, directorul arhivelor landului Baden-Württemberg, prof. dr. Reinhard Johler, din partea Institutului de Istorie și Studii Regionale a landului Baden-Württemberg, dr. Susanne Asche, șef al Oficiului pentru probleme culturale al orașului Karlsruhe, dr. Rudolf Gräf, din partea Institutului de Cercetări Socio-Umane Sibiu și prof. Josef Wolf, cercetător la institutul șvabilor dunăreni.

Expoziția este organizată de Arhiva de Stat a landului Baden-Württemberg, secția de arhivă generală a orașului Karlsruhe și Institutul de Istorie și Studii Regionale a Șvabilor Dunăreni din Tübingen și are ca temă primele reprezentări cartografice ale spațiului dunărean și evoluția lor.


Proiectul este o invitație la o călătorie în spațiul Dunării mijlocii și de jos și al Europei de sud-est, asociat cu imagini cartografice ale regiunii, cu multe necunoscute la vremea respectivă. Expoziția bilingvă – în limbile germană și engleză – cuprinde 70 de exponate valoroase, unele aduse pentru prima oară în fața publicului. Vizitatorii pot admira cuprinzătoarea colecție de hărți și planuri a margrafilor Casei de Baden, întocmite în scopuri militare, care se păstreză astăzi la arhiva din Karlsruhe și la biblioteca landului, alături de exponate din colecția institutului șvabilor dunăreni și ce cele din colecțiile private ale dr. Mathias Beer din Tübingen și dr. Ovidiu Șandor din Timișoara. După vernisajul care a avut loc în 2017 la Karlsruhe, expoziția a fost itinerată în România, în orașele Cluj-Napoca, Sibiu, Brăila, Iași, Reșița, și în Republica Moldova, la Chișinău.

Expoziția va fi deschisă până în data de 1 septembrie, intrarea este gratuită pentru copii, elevi, studenți și pensionari, iar pentru celelalte categorii, prețul de intrare este de 5 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.