Zece cursanţi din România, Italia, Polonia şi Marea Britanie s-au aflat în aceste zile la Timişoara ca să înveţe cum pot preleva lambouri (fragmente de piele sau muşchi – n.r.) pe ţesuturi vii. Astfel, zece porci vii au fost folosiţi pentru disecţia de piele sau muşchi, care pot salva viaţa unui om atunci când trebuie acoperite răni grave. Seminarul Practic Internaţional de disecţie a lambourilor pe ţesuturi vii a fost organizat în perioada 3 – 5 aprilie la Centrul Pius Brânzeu al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara.
Întâlnirea a fost adresată chirurgilor plasticieni care învaţă tehnici de microchirurgie reconstructivă utilizând lambouri. „De exemplu, dacă un om are o rană mare în zona pieptului, rezultată în urma unui accident rutier, medicii prelevează lambouri de pe picioare sau spatele pacientului, în locurile în care pielea este mai groasă, iar apoi acestea sunt folosite pentru a acoperi rana”, ne-a spus unul dintre cursanţi.
Ca să înveţe cât mai bine cum să realizeze astfel de intervenţii, cursanţii îşi testează abilităţile pe porci vii, care sunt anesteziaţi şi astfel aceştia să ştie sigur dacă operaţia a reuşit sau nu. „Se mai făceau astfel de intervenţii pe cadavre, dar nu ai cum să îţi dai seama dacă operaţia a fost cu adevărat un succes şi de aceea sunt folosiţi porci. Este metoda perfectă pentru ca studenţii să înveţe această tehnică”, a afirmat Lars Steinstraesser, expert în chirurgia reconstructivă. Seminarul Internaţional de disecţia face parte din programul de training în microchirurgie al Societăţii Române de Microchirurgie Reconstructivă.