Ungaria prelungește starea de urgență din cauza războiului din Ucraina

Ungaria prelungește starea de urgență din cauza războiului din Ucraina

0
DISTRIBUIȚI

Guvernul Viktor Orban a anunţat, marţi după-amiază, că a decis decretarea stării de urgenţă pe teritoriul Ungariei din cauza conflictului militar din Ucraina, informează agenţia MTI. Țara vecină era încă în stare de urgență decretată din cauza pandemiei de coronavirus, măsură care urma să expire săptămâna viitoare.

Războiul din Ucraina generează „un pericol constant pentru Ungaria, pentru siguranţa noastră fizică, pentru resursele energetice şi siguranţa financiară a famiiilor şi economiei”, a declarat premierul Viktor Orban imediat după ce noul său Cabinet guvernamental a primit votul de învestitură al Parlamentului pentru un nou mandat.

„Guvernul învestit astăzi a început să lucrze imediat.


În contextul războiului din ţara vecină, nu pierdem nicio secundă. Este un război al cărui final nu îl poate vedea nimeni deocamdată”, a adăugat Viktor Orban, argumentând că starea de urgenţă va permite proceduri decizionale rapide. „Vom putea utiliza toate metodele pe care le avem la dispoziţie. Vă voi aduce la cunoştinţă primele decizii mâine”, a subliniat Viktor Orban.

Starea de urgenţă va intra în vigoare în Ungaria miercuri la ora 0:00 (ora 1:00, ora României).

ONG-ul pentru libertăți civile TASZ a denunțat o „stare de urgență devenită permanentă”, reamintind că aceasta a fost deja introdusă în Ungaria în cadrul luptei împotriva pandemiei de coronavirus. Acesta urma să expire la 31 mai.

Aceasta îi oferă lui Viktor Orban „o marjă de manevră mai mare decât de obicei”, permițându-i să „restrângă sau să suspende pur și simplu drepturile fundamentale ale tuturor”, denunță ONG-ul, care regretă marginalizarea parlamentului în Ungaria.

Aflat la putere fără întrerupere de 12 ani, Orban, cel mai longeviv lider din UE, este acuzat în mod regulat de partenerii săi occidentali de abuz de putere în țara sa, membră a Uniunii Europene (UE) și a NATO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.