Case tradiționale din Charlottenburg, reabilitate cu fonduri obținute prin PNRR

Case tradiționale din Charlottenburg, reabilitate cu fonduri obținute prin PNRR

0
DISTRIBUIȚI

Comuna Bogda a semnat astăzi, 24 octombrie, un contract în valoare de 480.000 de euro pentru reabilitarea a opt case tradiționale din satul aparținător Charlottenburg, singurul sat rotund din România. Reabilitarea caselor se va face în baza unui proiect depus de comună, care a obținut finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Un monument istoric unic în România

În Charlottenburg, aproape toate casele sunt dispuse circular în jurul unui parc unde, după spusele lui Francesco Griselini, se afla odinioară o plantație de duzi, cu biserica în centru și o fântână pe care o foloseau toți locuitorii. Acesta a fost declarat în întregime monument istoric, chiar dacă unele gospodării s-au degradat iar pe alte case intervențiile făcute nu au fost conforme cu statutul de monument istoric. Satul a fost întemeiat în anul 1771cu 32 de familii de coloniști din Trento, Lorena, Baden-Württemberg, Renania şi Palatinat, în a doua etapă a colonizării Banatului, în vremea arhiducesei Maria Tereza, pe un loc până atunci pustiu.


Prin restaurarea celor opt clădiri, se dorește instituirea unui model de bune practici pentru toți ceilalți proprietari care dețin astfel de clădiri, căci urmașii vechilor coloniști au emigrat în Germania iar satul este populat acum cu locuitori stabiliți aici ulterior, în cea mai mare parte români.

Proiecte turistice

Se dorește, de asemenea, punerea în valoare a satului pentru turiști, prin organizarea unor tururi tematice, organizarea de evenimente culturale, gastronomice, sportive sau distractive, cât și conștientizarea întregii comunități despre importanța patrimoniului pe care îl are, a avantajelor economice care pot decurge de aici prin valorificarea produselor locale,  pentru a obține sprijin în demersul propus. Se intenționează, totodată, amenajarea unor spații de cazare și de masă pentru grupurile care vor participa la evenimente.

Din comisia de selecție a caselor vor face parte reprezentanți ai Muzeului Satului Bănățean și ai consiliului județean, iar pentru materializarea proiectului, primăria Bogda va primi asistență din partea administrației județene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.