Vaccinarea HPV, gratuită pentru tinerii între 11 și 26 de ani. Lege...

Vaccinarea HPV, gratuită pentru tinerii între 11 și 26 de ani. Lege adoptată de Camera Deputaților

0
DISTRIBUIȚI

Camera Deputaților a adoptat ieri, 21 mai, o inițiativă legislativă propusă de Partidul Național Liberal care prevede includerea în Programul Național de Vaccinare a imunizării gratuite împotriva HPV (virusul pipiloma uman) pentru fetele și băieții cu vârste între 11 și 26 de ani.

Deputatul PNL, Ovidiu Cîmpean, a subliniat gravitatea unei situații actuale: „România are una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate prin cancer de col uterin din UE”.

Cancerul de col uterin, cunoscut și sub denumirea de cancer cervical, ocupă locul al patrulea în topul celor mai frecvent diagnosticate tipuri de cancer în rândul femeilor la nivel global, fiind responsabil pentru aproximativ 8% din totalul cazurilor și deceselor oncologice.

Deputatul este de părere că este necesar ca statul să inițieze o campanie de informare la nivel național în acest domeniu. Propunerea legislativă a fost înaintată de Ovidiu Cîmpean, în colaborare cu senatoarea PNL, Nicoleta Pauliuc. Proiectul a fost depus la Senat pe data de 4 martie și a fost aprobat în data de 7 mai. Votul final a avut loc în Camera Deputaților, iar legea urmează să fie trimisă spre promulgare președintelui, Nicușor Dan.

„România se aliniază obiectivului european de acoperire vaccinală de 90% până în 2030”. El a adăugat: „Este un pas simplu, dar cu un impact enorm: putem preveni cancerul de col uterin și alte boli asociate HPV, putem salva vieți și putem reduce suferința. România are una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate prin cancer de col uterin din UE, în ciuda faptului că este un cancer aproape 100% prevenibil. Anual, peste 1.800 de femei își pierd viața. Nu mai putem accepta această realitate! Prin votul de azi, România se aliniază obiectivului european de acoperire vaccinală de 90% până în 2030.


Această lege trebuie să fie doar începutul. Să vorbim deschis despre avantajele vaccinării. Să combatem frica, minciunile și teoriile conspiraționiste care pun în pericol sănătatea publică. Să înlocuim dezinformarea cu educația. Să dăm voce medicilor, părinților, profesorilor și tinerilor care știu că știința salvează vieți. Când rata mortalității din România este de 3 ori mai mare decât media UE, nu putem rămâne pasivi, în timp ce alte țări avansează”, a mai transmis Ovidiu Cîmpean.

Cancerul de col uterin apare ca urmare a unor mutații ale ADN-ului celular, care determină proliferarea necontrolată a celulelor din mucoasa colului uterin. Aceste celule pot deveni invazive și se pot răspândi în alte regiuni ale corpului, dacă afecțiunea nu este diagnosticată și tratată la timp.

În fazele incipiente, boala este adesea asimptomatică, motiv pentru care depistarea precoce este esențială pentru un tratament eficient – ideal chiar înainte de apariția cancerului propriu-zis, în stadiul în care celulele precanceroase pot fi identificate și tratate.

Aceste celule anormale pot fi detectate cu ajutorul testului Babeș-Papanicolau, o procedură simplă, care durează aproximativ 15 minute și care poate salva vieți. Identificarea precoce a celulelor precanceroase permite îndepărtarea lor prin tratament, prevenind astfel transformarea lor în cancer.

Cancerul de col uterin se formează, de regulă, în urma unor modificări precanceroase care evoluează lent, pe o perioadă de 10 până la 20 de ani. În peste 90% dintre cazuri, principala cauză este infecția cu virusul papiloma uman. Totuși, este important de menționat că majoritatea persoanelor infectate cu HPV nu ajung să dezvolte cancer cervical.

HPV este un virus frecvent întâlnit, care se transmite în principal prin contact sexual – fie vaginal, oral sau anal. Infecția persistentă cu acest virus reprezintă cel mai important factor de risc pentru apariția cancerului de col uterin. Sunt cunoscute aproape 40 de tipuri de HPV care pot infecta zona genitală a ambelor sexe, precum și faringele și cavitatea bucală, generând adesea infecții fără simptome.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.