Ceau, Cinema! aduce filme pentru publicul de toate vârstele în cartierele Timişoarei

Ceau, Cinema! aduce filme pentru publicul de toate vârstele în cartierele Timişoarei

0
DISTRIBUIȚI

Ceau, Cinema! ajunge în premieră în acest an în cartierul Plopi-Kuncz din Timişoara, organizând proiecţii pentru spectatori de toate vârstele la centrul educaţional şi cultural din zonă, dar îşi continuă în acelaşi timp prezenţa şi în Fabric şi Elisabetin, cu filme în aer liber în Piaţa Traian, respectiv la cinematograful Victoria. Ajuns la a 12-a ediţie, festivalul va avea loc între 16 şi 20 iulie.
„Considerăm că una dintre misiunile noastre este şi aceea de a ieşi din centrul oraşului şi de a merge în întâmpinarea publicului din câteva dintre cartierele Timişoarei, unde propunem filme pentru toate vârstele, pentru a sărbători împreună, în miez de vară, frumuseţea cinematografiei europene. Aducem filme pentru copii şi tineri, dar şi pelicule clasice şi filme recente de succes”, spune Ionuţ Mareş, directorul artistic al Ceau, Cinema!
Printr-un parteneriat cu Direcţia de Asistenţă Socială a municipiului Timișoara, festivalul organizează pentru prima dată proiecţii la Complexul pentru Servicii Sociale Kuncz, toate cu intrare liberă.
În serile de 18 şi 19 iulie, publicul va putea să vadă două pelicule clasice ale cinematografiei franceze, celebrele filme muzicale „Umbrelele din Cherbourg” („Les Parapluies de Cherbourg”, 1964) şi „Domnișoarele din Rochefort” („Les Demoiselles de Rochefort”, 1967), ambele realizate de regizorul Jacques Demy. Filmele sunt aduse cu sprijinul Institutului Francez din Bucureşti.

În timpul zilei, în cadrul secţiunii Ceau, Junior!, copiii sunt aşteptaţi la trei filme de animaţie: „Leneși pe roți” („The Sloth Story”, 2025, Australia) de Tania Vincent şi Ricard Cussó, „Diplodocus” (Cehia/Polonia, 2024) de Wojtek Wawszczyk şi „Flow – o pisică fără frică” („Flow”, Letonia, 2024) de Gints Zilbalodis, premiat cu Oscar. De asemenea, adolescenţii sunt invitaţi la filmul francez „Cei trei fantastici” („Les trois fantastiques”, 2023) de Michaël Dichte.
„Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara sprijină toate inițiativele culturale care deschid drumuri către incluziune și apropiere între oameni. Arta are această putere de a uni oamenii dincolo de orice granițe sociale. Credem în puterea întâlnirilor simple, autentice, în care ne regăsim unii pe alții. Ne bucurăm că această întâlnire cu filmul și comunitatea are loc chiar la Complexul de Servicii Sociale Kuncz, un spațiu care devine, tot mai mult, un punct de legătură. Într-o seară de film, toți suntem doar oameni, vecini, timișoreni, fără niciun fel de etichete”, afirmă Emese Eszteró, director general DAS Timișoara.


Ceau, Cinema! continuă, de asemenea, proiecţiile gratuite în aer liber din Piaţa Traian, organizate cu sprijinul Asociaţiei Ceva de Spus.


Timp de patru seri, publicul se va putea bucura de comedii amare reunite în secţiunea FAMILII TRĂSNITE: filmul francez „Fanfara” („En fanfare”, 2024) de Emmanuel Courcol, filmul spaniol „Favoarea” („El favor”, 2023) de Juana Macías, coproducţia elveţiano-peruană „Reinas – O dulce revedere” („Reinas”, 2024) de Klaudia Reynicke, iar seria se va încheia cu un film surpriză.

Proiecţiile din Piaţa Traian vor fi precedate de 30 de minute de scurtmetraje de animaţie pentru copii pe care le prezentăm în parteneriat cu Animest, cel mai important festival de film de animaţie din România, şi cu marele festival pentru copii şi public tânăr SCHLiNGEL din oraşul Chemnitz (Germania), partenerul internaţional al Ceau, Cinema! în acest an. Tot în cadrul parteneriatului cu SCHLiNGEL, Ceau, Cinema! va proiecta la Cinema Studio filmul german de animaţie „Fritzi – O poveste revoluționară” („Fritzi – Eine Wendewundergeschichte”, 2019, r. Matthias Bruhn, Ralf Kukula), care va fi dublat live în limba română de actriţa Jasmina Mitrici.
Două reprezentante ale festivalului din Germania, Franziska Winter şi Nadine Luther, vor fi prezente la festival şi vor lua parte la o masă rotundă pe tema dezvoltării publicului tânăr, alături de Ioana Dragomirescu (coordonatoarea cinematografelor din Timişoara), Ligia Soare (Festivalul Animest), Andrea Reisz (Asociația Contrasens), Amalia Pană (Festivalul One World Romania) şi Iulia Voicu (UNATC). Discuţia va fi moderată de Elisabeta Varga-Piatek, din partea festivalului. Ceau, Cinema! va fi prezent din nou şi la Faber, unde copiii vor putea vedea un program inedit de scurtmetraje de animaţie, prezentat de Animest, şi vor avea parte de un atelier creaţie organizat de „Timişoara la cutie”.
La Cinema Victoria din Cartierul Elisabetin, festivalul propune un focus de patru filme dedicat marelui regizor britanic Ken Loach, un cineast recunoscut pentru interesul arătat claselor sociale defavorizate. Sub titlul UMANISMUL LUI KEN LOACH, secţiunea cuprinde patru filme: „Partea îngerilor” („The Angels’ Share”, 2012), „Salonul lui Jimmy” („Jimmy’s Hall”, 2014), „Eu, Daniel Blake” („I, Daniel Blake” 2016) şi „În absența dvs.” („Sorry We Missed You”, 2019). Toate cele patru filme au făcut parte din competiţia Festivalului de la Cannes, iar „Eu, Daniel Blake” a fost premiat cu Palme d`Or.

Mai multe informaţii pot fi găsite pe ceaucinema.ro, precum şi pe paginile de Facebook şi Instagram ale festivalului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.